Croatian Makers Liga 2. kolo


#33

Idealno bi bilo kad bi se staze printale u tiskari i dostavljale sudionicima. To bi možda bilo i najjeftinije rješenje, a svi bi imali iste uvjete.


#34

Ako iznađemo financijska sredstva i logističke mogućnosti za tiskanje i slanje skoro 600 A0 staza sudionicima, rado ćemo to i napraviti. U međuvremenu podsjećam da nam je intencija da ovo natjecanje bude prije svega edukativno, a što manje kompetititvno, pa tako mnogi kolege sastavljanje staze prepuste učenicima, kojima je to onda još jedno korisno iskustvo.


#35

Mi smo dodatnu opremu kupovali na:
ardubotics.eu/hr/


#36

Ja stazu lijepim na deblji karton.Kao ljepilo uzimam zidarsku papirnu traku.


#37

Kako se napravi program za ispisivanje vremena vožnje?


#38

koriste se timer i reset timer blokovi, i naravno treba imati neki display na koji se to ispiše.


#39

Napravio sam jednu jednostavniju varijantu koda za prikaz vremena na kraju željenog zadatka:
PrikazVremenaVo%C5%BEnje
Ovo bi trebalo prikazati 10 na ekranu budući da na tu narebu preskače nakon 10sekundi.
Uglavnom, ne smijete ponovno postavljati kronometar u kodu programa ako želite prikazati ispravno vrijeme (npr. unutar narančastog bloka koji ovdje predstavlja neki program koji vrtite da biste prošli stazu).


#40

Imali smo “udes” s jednim mBotićem, a na drugom se tipkalo “rasštimalo”… jel ima kakva preporuka kome se obratiti za servis, gdje nabaviti rezevne dijelove?
Pokušavala sam pronaći na forumu, al ima hrpa tema i iako sam gledala, nisam našla
Hvala svima koji me mogu savjetovati - pomoći


#41

Ako udes znači da je pao, onda pretpostavljam da je pukla ona plastikica u motoru na koju ide kotač, toga ima po 2 komada rezerve uz svaki robot i nije preteško za zamijeniti. Inače rezervne dijelove je najlakše naći na:
https://ardubotics.eu/hr/


#42

DA, al nakon skoro 2 i pol godine rada… upravo smo potrošili rezerve… ha ha ha… na žalost… al bilo je nešt’ i dobro u tome, jer su se klinci osposobili za samostalnu zamjenu zupčanika i osovine
probat ću na navedenom linku
Hvala Vlado, na brzom odgovoru


#43

Pozdrav,
pošto sam ovdje nova, naišla sam na problem vezan za zadatak za 2. kolo. Naime, ne razumijem zašto robot nikako ne prepoznaje crnu liniju staze koju smo isprintali? Zna li netko možda kako bi mogla riješiti taj problem?


#44

najvjerojatnije je u programu krivo upisan broj porta senzora za praćenje


#45

provjerila sam i točan je port. Čak sam probala i po dobivenoj stazi (što se dobije uz robota), gdje program radi, prati liniju, zaustavi se na bijelom papiru i slično. No ovdje nikako neće, krene okretati kotače tek ukoliko isprintanu liniju jako približim senzoru.


#46

Prejako ili preslabo osvjetljenje u prostoru? Presjajni otisak? može video i kod?


#47


Nešto imam problema sa učitavanjem videa. Uglavnom, robot stoji i na crnoj liniji, a okrene kotače kada približim liniju ili pak kad ga podignem.


#48

Prema kodu i opisu, rekao bih da je otisak presvijetao, a i bolje bi bilo koristiti kod koji je u skladu s objavljenom pripremom za ovo kolo.


#49

Hvala Vam na pomoći. Otisak je bio u pitanju!


#50

Pozdrav svima, imam jedno pitanje. Moram li ispunjavati i tablicu bodovanja i slati ju na adresu fizičkim putem ili je dovoljno samo prijaviti rezultate online (po onoj uobičajenoj proceduri-vimeo i ispunjavanje google obrasca)?
Hvala.


#51

Copy-paste iz maila u kojem smo dobili zadatak: “Rezultate natjecanja šaljete u elektroničkom obliku ispunjavanjem ovog Google obrasca najkasnije do 22.12. do 23:59 i u fizičkom obliku kad provedete kolo na:…”.


#52

I kod nas je bio taj problem, otisak je bio presvijetao. I to smo primijetili tek nakon što smo precizno odrezali segmente staze i nalijepili.