MakeX 2019 info i pitanja


#118

Da li se ti rubovi visine 2 cm odnose samo na Manual stage ili i na Automatic stage?


#119

'Večer.

Evo novih pitanja od danas.

 1. Mora li robot nakon što obavi pojedinačne automatske misije biti resetiran i premještan uopće, da bi nastavio u alliance automatic misije ili može samo nastaviti obavljati sve redom dok ne dođe u stanje spremnosti za manualnu misiju ?

 2. Ima li stog maksimalnu visinu ili može ići visoko koliko želimo ?

 3. Što se sve u stogu boduje, tj boduje li se prvi prsten na podu kao dodatnih 5 bodova ili se taj u svakom stogu ne boduje ? Ako se ne boduje najdonji prsten, tada je povoljnije slagati više stogove.

 4. Piše da Observer ne smije dirati prsten koji nije u potpunosti spremniku A. Smije li Observer premjestiti prsten potpuno ubačen u bazen A koji postaje baza stoga na mjesto koje će manje smetati ubacivanju novih prstena, tj dublje u bazen A kako bi tamo počeo graditi stog? Uglavnom spominje se samo kako smije premještati kugle.

Pozdrav i hvala.


#120

Ovaj video https://www.youtube.com/watch?v=TDX62k0FsMw pokazuje da roboti smiju prelaziti na drugu stranu kod misije Waste sorting i mi smo to koristili u našoj izvedbi. :open_mouth:


#121

Poštovani,

 1. Da li smijemo koristiti onu staru kuglicu koju smo imali na prvim mBot-ima ili moraju biti ovi crni kotačići…?
 2. Da li je kasno petak naveče za slanje E-nootebook-a…?
  Pozdrav i unaprijed hvala :wink:

#122

Da se nadovžem na 3. - kada se smatra da je prsten u polju, kada je vanjski rubom u ravnini s vanjskim rubom plave konstrukcije?


#123
 1. Smije li robot ući u prostor polja B dok manevrira sa objektima ? Pretpostavljamo da smije jer i s te strane postoje ulazi za prstene u prostore A. Ukoliko smije, slijedeće pitanje se nadovezuje --> Ako prsten nije u polju A dok leži na granici polja, tj. ispod prečke, smatra li se prsten koji nije u cijelosti ušao u polje B još uvijek izvan polja B i može ga se vratiti sa stražnje strane prema van, ili čim malo prijeđe crtu se smatra da je ušao u polje B ?

Živjeli :slight_smile:


#124

Negdje sam pročitao da boja prstenova nema nikakve veze i da se mogu slagati kako god, neovisno o boji. Zadatak je zajednički tako da je logično da svaki observer može slagati prstenove koja god da ih je ekipa ugurala u ciljano područje.

Problematično je pitanje negativnih bodova u zajedničkim misijama. Mislim da se oni oduzimaju ekipi koja ih skrivi. Ako nisam u pravu, neka me netko ispravi.


#125

I ja sam mislio da plavi gura na crvenu stranu, a crveni na plavu kao što je pokazano u tom videu. Tako ne moramo hvatati i vući kocku unazad, već samo guramo naprijed.


#126

Može li netko potvrditi gdje piše da roboti ne smiju prelaziti na stranu druge boje za vrijeme rješavanja Waste sorting misije? U dokumentu MakeX Guardian Technical Guide nisam našao ništa o tome.

Unaprijed zahvalan.


#127

Mislim da se Josip zabunio, nigdje ne piše, a i demonstracijski video pokazuje da se moze odgurati. Pričekajmo da se javi, prije nego dalje nastavimo o tome :slight_smile:.


#128

Piše da se violation pointi dodijeljuju samo ako je Completely In u krivom garbage stationu. Dakle mora u potpunosti preći crtu cijeli, ako nije moze se vratiti.


#129

Zanimljivo, koliko sam razumio iz 3.4 clanka Technical guida u kvalifikacijskim rundama se zbraja samo svom timu, a u championship rundi, buduci da je zbroj zajednički, ide skupa.


#130

Nisam nigdje vidio u uputama, ali smije li ova označena kocka dodirivati ovu liniju?


#131

Ta linija je unutar crvene zone(imate zone u zadatku), kocka je Completely In i to je ok.

Edit: Ispravak sto se tice micanja, invalid props se mogu micati samo ako su u startnim zonama, sry :slight_smile:


#132

Odnose se na oba stagea.


#133

Josipe, hvala na odgovorima i pomoci, evo jedno pitanje i od nas. Da li vrijeme tece izmedju promjene iz automatskog u manualno (onih 30 sec) i ako da kojem se vremenu oduzima?


#134

Pozdrav,

Evo odgovora:

 1. Ne mora, može sve odraditi u komadu ali pazite da se uskladite radnje sa saveznicima.
 2. Element se slaže prsten - kugla - prsten i možete složiti maksimalno 4. Ukupan broj bodova u tom zadatku je 100 (5 x 8 prstenova + 5 x 8 kugli + 5 x 4 stacka).
 3. Boduje se svaki prsten i svaka kugla po 5 bodova, svaki složeni stack je dodatnih 5 bodova.
 4. Smije, jednom kad je prsten cijelim obujmom u bazenu Observer smije premiještati iste po bazenu.

Srdačno,
Josip


#135
 1. Smijete.
 2. Nije kasno.

Pozdrav


#136

Tako je, gledat ćemo plavi rub. :wink:


#137

Robot smije ući u prostor B pazite samo da se ne dogodi da djeca uzimaju loptice dok je robot unutra i dodiruje te iste loptice jer se to smatra prekršajem.
Boja prstenova ne igra nikakvu ulogu i jedan observer može slagati sve elemente jer elementi nisu podijeljeni na crvene i plave.
@zeljkou Nisam u potpunosti razumio na što mislite pod “vraćanje”, ako ih robot vraća u polje ok ali ih Observer ne smije dirati ako nisu cijelim obujmom u bazenu.