3 kolo - pripreme i provedba


#68

Evo kako sam smo moji učenici i ja pristupili ovom problemu. kada robot primi poruku prvo počne skretati u desno 0.3s (taman toliko da se oba senzora line followera maknu sa crne linije) potom smo stavili da tako skreće dok line follower ne dobije na oba senzora signal da je iznad crne linije (tako smo se osigurali da će uhvatiti liniju), kad se to dogodi automatski prelazi u idući dio a to je slijeđenje linije.

Nadam se da Vam je ovo pomoglo.


#69

Zahvaljujem bez obzira sto ja nisam trazio “pomoć”.:laughing:


#70

Pozdrav, imam pitanje za 3. robota treba li on skrenuti točno 180 stupnjeva ili da stavimo turn right i sekundi koliko nam treba i koliko traje svaki morseov znak u milisekundama


#71

Ne treba točno 180 stupnjeva, bitno je da stane unutar zadnjeg polja, možete pogledati u grupi na vimeu kako su riješili oni koji su već snimili rješenje.


#72

Oprostite može li mala pomoć drugi robot nam nikako ne radi molim vas


#73


ovdje imate opisano kako treba raditi drugi robot


#74

Hvala na svoj pomoci! Problem je rjesen i to na vrlo jednostavan nacin uz malu promjenu uvjeta, bez timera i postavljanja varijabli. :slight_smile: Isprobao sam barem 10 varijacija programa i ova se jedina pokazala uspjesnom za mojeg robota.


#75

Molim pomoć_ nikako da pokrenemo trećeg robota…


#76

I dalje ne uspjevam…dal je moguće da mi Port 3 nije port3?? Kod ultrazvučnog senzora??


#77

Provjerite u koji port vodi kabel od senzora, te da li je dobro utaknut.


#78

Pokusajte umjesto repeat until iskoristiti wait until i onda naredba za okretnje itd…


#79

Pozdrav svima,

za one koji imaju problema s primanjem poruka, da nekad primi, a nekad ne, predlažem da na kraju vožnje određenog robota naredbu SEND MESSAGE stavite u petlju PONAVLJAJ ZAUVIJEK umjesto da je samo jednom izvršite kako biste maksimalno povećali šanse da će drugi robot primiti barem jednu od svih poslanih poruka.

Može se dogoditi neka smetnja i da jedna poruka koja je poslana bude izgubljena, (kao kada vam zvoni telefon doma, a vi niste čuli prvo zvono. ali onaj koji zove još će malo pričekati dok se ne javite, a vama će telefon još jednom zazvoniti. Tako se povećavaju šanse da ćete čuti zvono)

Nadam se da sam nekima skratio muke, ja sam se pol sata nakon radionice igrao s time, mislili smo da su baterije slabe (što također smanjuje šansu primanja samo jedne poruke), pa da prvi robot koji stalno šalje poruke ometa signal i slično. Ali ovako je uvijek radilo.

Sretno svima!

P.S. Pohvala organizatorima na smišljanju zadatka, predivan je! :smiley:

Pozdrav,


#80

Nakon nekoliko sati razno raznih isprobavanja, ova tvoja poruka nas je jaaaaaako razveselila.
Hvala ti puno!


#81

Poštovane kolege,nakon što su učenici napisali programe i učitali u robote i sve je ok bilo,izvršili su zadatke,roboti su se odjedanput počeli čudno ponašati i ne prihvaćati naredbe.Od riješenog zadatka ovog kola vratili smo se na početak.Pokušali smo različite robote sa različitim programima,zatim na drugim računalima te smo resetirali robote, ali nisu htjeli uopće prihvatiti napisane programe iako su ujutro radili, a pred kraj dana stalo sve.Više iskreno nezz što napraviti i pokušati pa ako netko ima ideju ili mu se desilo isto da javi problem i riješenje.Unaprijed hvala.


#82

Baterije znaju biti krivac takvim stvarima. Ako su one jeftinije baterije, malo vise isprobavanja, a ovaj zadatak ima jako puno isprobavanja, isprazni bateriju toliko da jednostavno nema dosta energije da bi svi senzori i motori radili kako treba.


#83

Najvjerojatnije baterije, probajte staviti nove.


#84

Imao sam jedno slično iskustvo, ali samo s jedim robotom. Nakon nekoliko sati muke otkrio sam kako su baterije bile na punjaču a ne u robotu.

Također, provjerite je li robot uključen dok je spojen na računalo? Koji put izgleda kao da je uključen jer prima struju s USB-a, ali samo za neke ledice. Za primanje programa mu je potrebna i baterija.


#85

Poštovani, molim za savjet kod bodovanja drugog robota:

drugi robot sve dobro odradi, ali kad preda poruku trećem robotu i treći robot se od drugog
udalji više od 15 cm, drugi robot se u mjestu malo pomiče naprijed -nazad.

Je li to pogrešno, odnosno, može li drugi robot dobiti 100 bodova ili dobiva 0. Hvala!


#86

Lijep pozdrav svima!

I meni treba pomoć oko bodovanja. Drugi robot ne odvozi stazu do kraja, već stane i šalje poruku sljedećem robotu - vidljivo u videu >

Kako bodovati tog robota - 0 ili koliko bodova?


#87

Poštovani,
Imam problem s uploadom zadataka robotima. Roboti su spojeni, ali prilikom uploada zadatka (na samom kraju) se isključe i ne može se dovršiti upload. Pokušala sam na devet računala, resetirala sam robote, ali bezuspješno.
U čemu bi mogao biti problem?