Maqueen tips and tricks


#1

Budući da smo imali dosta problema, a puno djece koji su vikali mentore, pa je bio kaos, danas sam otišao ranije u školu da analiziram u čemu su problemi. Naime par robota jednostavno nije slušalo ma što radili. Svugdje smo koristili Mind+ 1.7.2 RC3.0. Kod je bio arduinoC, probat ću sljedeci put python, nisam siguran da li ima razlika.

Današnji zaključci:

  • na dva robota je bio microbit v2.30 - on kad se isprogramira prikazuje brojeve sa greškom na ledicama i upload ne uspije (ima error file), a robot divlja
  • microbiti 2.21 i 1.3b su nam radili normalno
  • imali smo problema kad smo koristili event When A button pressed, umjesto toga smo koristili on start i wait until a button pressed
  • neki roboti su se već ili zaprljali ili nešto, ali vuku na desnu stranu. Jednom se teže okreće lijevi kotač. Kad uhvatim vremena, istražiti ću u čemu je problem.
  • napravio sam model za nosač za kućišta (ono mala crna) za 18650 baterije, ako tko treba podjelim
  • 4 AAA baterije su dosta jače od 18650 baterija i robot ide brže

Ako imate i vi kakvih problema i riješenja, možete podijeliti ovdje.


#2

Pohvaljujem trud i volju za ovakav vodic i upute.
3• Mislim da je i na edukacijama receno da robot nece funkcionirati ako stavimo When button pressed nego da bas mora biti micro:bit starts pa cekanje dok se ne pritisne tipka.
6• Da, 4 baterije jesu jace i brze, ali kako se baterije prazne, padaju performanse robota dok kod 18650 baterija performanse su stalno iste. Ista stvar je kod mBotova. Dosadasnje iskustvo sa mBotom mi je dokazalo da su konstantne performanse bitnije od brzine - dok su performanse konstanta, lakse je napraviti program, a obzirom da nema utrke na pravcu, ta manja brzina ne igra ulogu.


#3

Manja brzina igra veliku ulogu jer se ona gleda ako igrači imaju jednak broj bodova. I nama roboti nisu radili iako je program bio dobar. Dosta frustrirajuće za djecu :confused:


#4

Od 2016. koristimo 18650 baterije i to nas nije sprijecilo da u nekoliko navrata budemo prvi u regiji tako da manja brzina robota zapravo u konacnici ne igra preveliku ulogu, nije da imamo utrku na ravnoj liniji gdje bi razlika u brzini robota sa punjivim i obicnim baterijama dosla do izrazaja.
U zadacima se ta razlika u brzini izgubi.


#5

Svaka čast za temu, i ja razmišljao da napišem nešto u vezi toga. Bilo nam je za izluditi, učitaš program on pokazuje brojeve na ledicama ili upload ne uspije. Ili učita se sve i dobro odradimo stazu, promjenimo brzinu i ide samo ravno i svijetli a ništa drugo nismo mijenjali. Uglavnom drago mi je da nije samo nama tako. Već sam mislio da se micro:bit urotio protiv nas


#6

Hvala :slight_smile:
Dada, to je verzija 2.30, piše na zadnjoj strani malim brojevima, možeš provjeriti. Koristite stariji microbit ili probajte sa betom.


#7

Da, Mind+ beta je obavezan ako se zeli raditi sa microbitima dobivenima sa robotima.


#8

Rekao sam im da ne koriste When…, u priručniku napisao odmah na početku, ali bilo je kod dva učenika: “Mentore meni ne radi”

I onda kad se zbroji 2 microbita v2.30, 1 ne radi motor dobro, 2 koriste When… + redovni upiti = kaos u Josipovcu :):):slight_smile:

Što se tiče baterija, lako za regionalno natjecanje, brzina je bitna na školskim natjecanjima, bar kod mojih, pola njih koliko potroše na riješavanje zadatka, toliko ga još unaprijeđuju da budu najbolji u grupi, druga polovica pravi vlastite neke projekte, doslovno ih moram tjerati kući. Pa onda imam “Mentoreeee zašto je moj robot sporiji od…” :rofl:
A oko pola robota nam je sa AAA baterijama, za koje moram priznati nisam primjetio da se tako dramatično prazne.


#9

Nama su samo 2 v2.30.


#10

Punjac za 18650 baterije… :grin:


#11

o vi imate duplu bateriju, mi samo jednu. ja sam uzeo odlican punjac sa aliexa koji puni od aa do 18650 baterija, prazni ih, mjeri kapacitet itd. stvarno je odlican.


#12

Pozdrav,
nekako mi je poznata muka o kojoj pričate.
Naime najjednostavnije riješenje do kojeg smo mi došli je da isključivo koristimo microbit 1.13b jer v2.21 je radila na pola računala a na drugoj polovici izbacivala grešku. Naravno problem smo krenuli rješavati updejtanjem drivera, firmvera i slicno… najjednostavnije riješenje smo ostavili za kraj i na kraju je ono radilo.

Ako netko drugi ima problema sa V2.21 i nedostaje im V1.13b, u školi imam par komada viška koje sam voljan posuditi kolegama dok se navedeni problem ne riješi.

lp
KUD Marjan


#13

Pozdrav svima,

Izašla je nova verzija Mind+ aplikacije koja podržava novi micro:bit V2. Za ažuriranje postojeće verzije aplikacije potrebno je instalirati novu 1.7.3 RC1.0 koju možete preuzeti ovdje ili na njihovoj službenoj stranici ovdje.
Za jednostavniju instalaciju aplikacije na više računala, prebacite instalacijski program za Mind+ na USB uređaj preko kojeg onda izvršite instalaciju na računala.


#14

Aloha :smiley:

Kako koristite ultrazvučne senzore?
Nama su nestabilni. Trebao bih dosta testirati, no čini mi se da tek na 20-ak centimetara imaju stabilan odziv.
Imate li neke hardwareske trik fore? Razmišljao sam o 2-3 cm cilindrima na oba “oka”.
Ili softwareski napraviti par očitanja sa po 10-ak milisekudi razmakom pa uzeti min ili max ili avg.

Toliko su nestabilni da ozbiljno razmišljam da ih sada u 2. kolu uopće ne koristimo iako su tio zadatka.
Djecu nervira, nas nervira… Djeca gube drive na takvim pojavama. Tako je bilo s mBotima… demotivirajuće.
Dođavola.

What you say?

Btw, skužili smo (i prije, ali evo sad reportiram jer me je razočaralo opet) da microbit kad prikazuje nešto na matrix displayu to traje prilično dugo… tipa desetinku do pola sekunde. Tako da ih koristimo samo u “stop” pozicijama, nipošto tijekom vožnje.

Jeste i vi to detektirali?


#15

eto, nisam kopao do sad;
def basic.show_icon(icon: IconNames, interval: number): None

Parameters

icon, the identifier of the icon to display
interval (optional), the time to display in milliseconds. default is 600.

sutra probam s interval 1 ms, pa da vidimo… kako će se ponašati…

Moguće da i UZV senzor ima neki sličan trik…


#16

Zanimljivo, primjetili smo i mi da malo malo polude sa tim ultrasonicom, ali onda bi samo ponovili vožnju. Morat ću malo proučiti problem za treće kolo.
Matrix nismo koristili, ali jedan učenik je napravio igricu i bila je prilično responzivna, iako nisam obraćao previše pozornost na to.