mBot kompas za kvalitetniji rad robota


#1

Mbot roboti su se pokazali vrlo nepouzdani kad ih se isprogramira da se gibaju po nekoj zamišljenoj putanji. Prvi problem je vrsta podloge po kojoj se kreće jer s izmjenom iste robot se ponaša drugačije. Drugi problem je baterija o čijoj napunjenosti ovisi snaga motora, odnosno brzina okretanja, pa tako i kut za koji se robot okrene. Jedno od mogućih rješenja bi bio mBot kompas koji bi u programu na mBotu mogao davati informacije o smjeru gibanja. Cijena je 11.49 Eura, link: https://makeblockshop.eu/products/makeblock-me-compass

Postoji li opcija da se dobije bar jedan kompas po školi ili ga trebamo sami kupiti ako mislimo s mBot robotima raditi na normalan i za djecu manje frustrirajući način?


#2

Cilj gibanja “napamet” je koliko sam shvatio da djeca shvate kako u svijetu robotike nema uvijek egzaktnosti - 1 + 1 ne mora uvijek biti dva i treba se uvijek razmišljati u određenim okvirima tolerancije i unaprijed pokušati predviđati i neplanirane situacije.
Inače ovo je zgodna komponenta no no ne znam da li se uklapa u neku buduću viziju. Naime micro:bit-a recimo već u sebi ima kompas i što je zgodno … istoga se može spojiti na motore od mBot-a :smiley: pa ne znam da li je sada cilj da svaki uređaj može sve jer bi bilo zanimljivije iz stanovišta edukacije omogućiti kreativnost sa spajanjem više raznorodnih platformi a da funkcioniraju.
No naravno ne radim za IRIM pa ne znam njihove stavove - ovo je samo moje neko razmišljanje a da bih rado isprobao ovaj kompas - bih!


#3

Bez obzira što kompas djeluje kao idealan senzor za robota da ide ravno u praksi zbog više razloga to nije baš praktično i jednostavno.

Puno je jednostavnije i bolje koristiti žiroskop.