Micro:bit firmware


#1

Firmware je pojam koji podrazumijeva program čija je namjena kontrola pojedinih dijelova uređaja na najnižoj razini. Firmware može omogućiti kontrolu takvih djelova kroz neko standardno sučelje - i time omogućiti standardizaciju pristupa za programe višeg nivoa (npr. da sa istim kôdom u nekom programu na isti način čitate temperaturu iz različitih toplinskih senzora) ili, kod manje kompleksnih uređaja firmware može predstavljati cjelokupan operativni sustav i omogućiti kontrolu, nadgledanje i upravljanje uređaja.

I micro:bit ima svoj firmware - niz programa koji se bave raznim funkcionalnostima poput rada sa LED diodama, prikazom teksta ili glumljenjem USB diska kada se uređaj priključi na drugo računalo.

Kao i kod drugih programa i kod firmware-a se s vremenom pojavi potreba za nadogradnjom - bilo zato što su se otkrili neki BUG-ovi ili zato što su se implementirale neke nove funkcionalnosti. zato je povremeno dobro provjeriti da li vaši uređaji imaju sve potrebne nadogradnje.

Trenutno je službena važeća verzija firmware-a 0243 (iako već postoji i mogućnost pristupa i novijim verzijama ako znate gdje gledati) i zbog nekoliko ispravaka grešaka i jedne zanimljive novosti možda bi vam bilo zgodno nadograditi vaše uređaje. Planiram uskoro napisati i jedan članak o programu koji zahtjeva minimalno 0242 verziju no za sada evo i načina kako napraviti nadogradnju firmware-a ako je to potrebno.

Uobičajeno priključivanje micro:bit-a

U normalnim okolnostima ukoliko priključite vaš micro:bit USB-om sa računalom, na računalu se isti prikazuje kao vanjski medij za pohranjivanje naziva MICROBIT i uvijek sadrži dvije datoteke. Otvorite li datoteku DETAILS.TXT u običnom tekst editoru (npr. NOTEPAD) vidjeti će te nekoliko informacija od kojih vam je zanimljiva linija koja počinje sa “Version” - u toj vam liniji piše koja je trenutna verzija dijela firmware-a namijenjenoga za komunikaciju sa korisnikom (to ne mora biti i verzija dijela firmwarea koji je namijenjen za komunikaciju sa internim dijelovima no to ovdje nije sada bitno).
Ovako priključeni micro:bit prihvaća korisničke programe koje kopirate kao .HEX datoteke i to vam je vjerojatno poznato. Želite li pak mijenjati firmware tada morate “probuditi” vaš micro:bit u načinu za održavanje (manteinance).

Način održavanja
U prethodnom poglavlju spomenuo sam otvaranje datoteke DETAILS.TXT. U prvoj liniji teksta nalazi se i jedna WEB adresa koja će vam biti zanimljiva: https://mbed.com/daplink
Pođete li na ovu adresu sa vašim web preglednikom - dobiti će te upute kako nadograditi vaš firmware. obzirom da su iste na engleskom u nastavku vam daje “moju” verziju na koliko-toliko prihvatljivom “domaćem” jeziku.

Dakle, već sam spomenuo da je način (mod) održavanja stanje micro:bit-a u kojemu je moguće nadograditi vaš firmware. Prelazak u ovo stanje je relativno jednostavno.

  1. Osigurajte se da vaš uređaj NIJE spojen USB kabelom na računalo.
  2. Držite pritisnutu reset tipku na micro:bit-u ( ponavljam: “na micro:bit-u” - nemojte resetirati vaše računalo :smiley: )
  3. Dok držite reset - spojite micro:bit sa USB kabelom na računalo i nakon toga otpustite reset tipku
    mb_manteinance

Rezultat svega je da će se na vašem računalu prikazati vanjski medij koji se sada više NEĆE zvati MICROBIT već MANTEINANCE.

Na tom vanjskom mediju i dalje će se vidjeti dvije datoteke međutim ako sada otvorite datoteku DETAILS.TXT - vidjeti će te puno više podataka. Među ostalime i tu će te vidjeti liniju koja sadrži verziju firmware-a.

Preuzimanje novog firmware-a

Sada kada ste uređaj prebacili u “manteinance mod” potrebno je provjeriti da li imate zadnji službeni firmware. Otvorite web stranicu https://mbed.com/daplink i pronađite poglavlje “Updating your DAPLink firmware”. U okviru toga poglavlja nalaze se linkovi na datoteke. Trenutno se nude dva linka. Prvi je za UK specijalno izdanje a drugi je za komercijalno dostupno izdanje (ono što se može kupiti u trgovini ili što ste dobili preko IRIM-a) i ima naziv 0243_kl26z_microbit_0x8000.hex

Iz naziva je vidljivo da je riječ o verziji 0243. Ako je verzija vašeg uređaja manja od ove koju imate na tim stranicama tada je vaš uređaj kandidat za nadogradnju! Čestitamo! :smiley:

Dalje je jednostavno …

Kliknete li taj drugi link trebalo bi započeti preuzimanje jedne .HEX datoteke.
Pretpostavljam da vam se u ovom momentu javlja pitanje: “Je li to isto .HEX program kao i onaj koji dobijemo iz BLOCK-a?”. Odgovor je: I da … i ne :slight_smile: - naime taj program ne možemo importirati u BLOCK no možemo ga prebaciti na micro:bit!

Dakle, jednom kada program snimite negdje lokalno a uređaj vam je probuđen u stanju održavanja - HEX program jednostavno kopirajte na MANTEINANCE disk. Nakon kopiranja uređaj vam se sam resetira i na računalu vam se ponovo otvara vanjski disk nazvan MICROBIT. Vrlo vjerojatno će se sada prikazana verzija u datoteci DETAILS.TXT promijeniti i to vam je znak da ste uspješno nadogradili vaš uređaj.

Imate li više uređaja dalje je dovoljno svaki od njih pokrenuti u načinu održavanja i na njih kopirati već preuzetu datoteku.

Što ako sam slučajno pokrenuo mod održavanja?

Nema panike! Dovoljno je da uređaj iskopčate iz računala i ponovo ga prikopčate a da pritom NE držite reset tipku na micro:bit-u.

mb_normal

Na kraju …

Za one koji žele znati više - evo i stranice gdje se može pratiti razvoj firmware-a i preuzeti najnovije verzije:

Naravno … morate biti svjesni da tamo ima i verzija za druge uređaje a ne samo micro:bit … i da to nije ono što predstavlja SLUŽBENU verziju - zato oprez jer nestručno mijenjanje firmware-a može vaš uređaj učiniti beskorisnim!


Micro:bit - Windowsi 10 i rad bez interneta