Natjecanja uživo - pravila igre


#1

Bliži nam se konačno i kolo gdje uživo vozimo robote. Usrdno bih zamolio da se ovdje (ili negdje drugdje) utvrde i objave JASNA I NEDVOSMISLENA pravila igre kojih ćemo se svi pridržavati tijekom natjecanja.
Naime svjedočimo kojekakvim potezima pojedinih sudionika koji su dvojbeni. Od toga da na osnovu objavljenih priprema, neki čak dolaze s djelomično ili natpolovično napisanim gotovim kodovima (ili blokovima) i time su u znatnoj prednosti pred ostalima koji sve rade na licu mjesta. Također, nemamo svi punjive baterije jačeg kapaciteta koje ipak mogu donijeti prednost u vožnji. I tako…
Molim vas na vrijeme jasna i nedvosmislena pravila igre!


#2

Vec je jasno receno da se natjecanja odradjuju sa obicnim AA baterijama. Uostalom, punjive baterije su slabije i robot je sporiji pa ne daju neku prednost osim one da ne padaju performanse robota kod nebrojenih testiranja programa.
Dosad nije bilo sporno ako su ucenici imali pripremljene neke dijelove programa, tipa pracenje linije, ali obzirom da nisu znali kakav ce biti zadatak nije se moglo prpremiti nesto previse. Cak su i na superfinalu bili dozvoljeni gotovi elementi programa koji nisu vrijedili apsolutno nista ako ih ucenici nisu znali primijeniti i uklopiti u zadani zadatak.
Ono sto mogu savjetovati svima je da samo pripaze kod slikanja natjecanja sa blicem, odnosno da slikaju bez blica jer su staze, odnosno crne linije poprilicno reflektivne i moze doci do odbljeska u senzor za pracenje pa senzor pogresno ocita te robot skrene sa staze ni kriv ni duzan.