Problem s mBlock programom


#1

Iz tjedna u tjedan imam isti problem s mBlock programom. Naredbe se ne mogu odabrati i prebaciti u središnji prostor u kojem se slaže program. Rješenje?!! Instalacija nove verzije mBlocka. Najprije treba pola sata da se preuzme datoteka za instalaciju, a nakon toga treba još izvršiti i instalaciju. Sve to skupa mi odgrize velik dio vremena predviđenog za rad s učenicima. I onda slijedeći tjedan opet isto. Ako uzmemo u obzir da to treba napraviti na nekoliko računala i da djeca nisu uvijek sposobna da to sama naprave (zavisno o uzrastu), to onda ispada poprilično naporno i demotivirajuće. Ima li netko rješenje koje je bolje i trajnije od ponovne instalacije programa?


#2

A preuzeti ga, staviti exe na usb stick i onda instalirati na racunalo ako je potrebno? Znam u kakvom ste problemu obzirom da i ja redovito radim nadogradnje na 16 racunala koje onda potraju poprilicno i izgubim vrijeme koje sam mogao utrositi na nesto drugo. Redovito ili dolazim sat-sat i pol prije ili odlazim toliko nakon zavrsetka nastave. Na tri usb-a sam stavio exe i polako instalirao, trajalo je daleko krace nego preuzimanje…


#3

A isključiti ažuriranja?

Problem s kontrolama nastaje jer se poruka o dostupnosti novije verzije nađe iza prostora za MBot program, odnosno ako ju ne uočite na vrijeme i kliknete bilo gdje drugdje osim na nju. U tom trenutku program i dalje čeka da kliknete “Download Now” ili “Download Later”. Na primjer, ako mehanički prijeđete u “Arduino Mode”.


#4

Do takozvanog blokiranja vam dolazi jer mBlock želi obavijestiti o postojanju novije verzije programa no taj prozor ne iskoči u prednji plan već se sakrije negdje u dubinama. Fokus je tada na tom dialogu a do kojega ne možemo doći.

Prvo rješenje jest instalacija novog programa jer tada ne iskače više poruka.
Drugo rješenje je isključivanje obavijesti o postojanju nove verzije programa kao što je kolega naveo u prethodnom postu (i onda odrađivati nadogradnju kada nije vrijeme za djecu).

Napomena: nakon svake nadogradnje programa potrebno je obavezno odraditi nadogradnju firmwarea kod svakog mBota koji se spaja na novu verziju inače programi najvjerojatnije neće raditi ispravno.


#5

Ugradio sam novu verziju mbloca 3.4.6 neke programe uploading a neke ne. Zna li neko staru verziju gdje podignuti ona mi je radila dobro s početka ovog projekta croatianmakers lige.
pozdrav Zdravko


#6

dali firmwarea treaba instalirati iz samog programa ili se traži na internetu


#7

Pozdrav,ovdje možete pronaći prošle verzije mBlocka(vidjeti ćete ih kada dođete do kraja stranice.)

Za firmware,njega uploadate na mCore pločicu preko mBlock-a.Odaberite COM port na kojem je mBot,kliknite na Connect i onda na Upgrade Firmware.