Problem s motorima - jedan je sporiji


#1

Pozdrav svima,

Dakle, kao što i sam naslov kaže. Radi se o mBotu koji je nedavno kupljen i stavljen u uporabu. Vrlo brzo je jedan od kotača počeo zastajkivati u odnosu na drugog.
.
Pokušao sam riješiti problem tako što sam rastavio taj motor (desni kotač). Unutra sam pronašao jedan slomljen zub od zupčanika te sam isti zamijenio drugim zamjenskim dijelom koji dolaze u setu.

Motor je ponovno vraćen u funkciju, ali sad taj desni motor dosta sporije okreće nego lijevi. Ovo se može kompenzirati različitim vrijednostima za motore, ali je problem kad koristim naredbu “kreni naprijed” ili želim postići maksimalnu brzinu, onda je ovaj drugi dosta sporiji i ne dobivam pravocrtno gibanje nego uvijek vuče u jednu stranu zbog sporijeg okretanja desnog kotača.

Što bi mogao biti uzrok ovome i da li se može riješiti?


#2

Postoji mogućnost da je sam motor neispravan. Pokušajte na port na kojemu je ovaj neispravni motor priključiti jedan koji je ispravan,čisto da se provjeri da nije do same kontrolne ploče mada je najvjerojatnije kriv motor a ne ploča.


#3

Pokušati ću u ponedjeljak jer sam se taman vratio iz škole.
Baterije sam također testirao zamijenivsi ih novima, ali isti slučaj se dešava.


#4

Danas sam pokušao sa zamjenom ispravnih motora i rezultat koji sam dobio je da se ista stvar dešava i sa ispravnim motorom, što znači da je ipak do kontrolne ploče,a ne do motora.

Da li postoji neko riješenje za ovo? Osim zamjene kontrolne ploče.


#5

Nova ploča bi bila najbolja opcija,jer zamjena komponenti na ploči nije baš jednostavan posao.


#6

Još nešto mi je zanimljivo, a to je da robot kad ide unatrag gotovo i ne zanosi, za razliku od onoga kad ide unaprijed gdje strašno vuče u desnu stranu.


#7

Najvjerojatnije zeza jedan od čipova tj. driver motora (zaokružen na slici ispod).


#8

Pozdrav, obzirom da je mBot nov, reklamirajte ga jer u pravilu imaju garanciju godinu dana. :slight_smile:


#9

Čip motora M2 zeza.

U pitanju je donacija od jedne firme tako da ne znam koliko je fer reklamirati robota kojeg smo dobili na poklon.:thinking:


#10

Razumijem zabrinutost ali, i ta firma je robot negdje kupila. Siguran sam da bi i sami reklamirali neispravan proizvod.