Ravno kretanje robota


#1

Što napraviti da robotu kotači idu jednakom brzinom? Većina robotića ide cik cak kao da kola nisu uštimana. Stegnuli smo šarafe ali se stanje nije popravilo.


#2

može li kratak uvid u program - neki print-screen?


#3

Provjerite je li za kotač zapinje neki od kablova na robotu.
Također, kod mene se događalo da se unutar spoja kotača i motora nakupila prašina s poda, vlasi i slično “smeće” koje je kotač kočilo… ili da je guma na jednom od kotača bila “pomaknuta s felge”.


#4

https://vimeo.com/257193671

evo tu se vidi kako robot “pleše”


#5

Oprostite no tu se NE vidi kako robot pleše :wink: Uzmite robota i napravite da ide ravno po nekoj liniji 10 metara i tada možete utvrditi ima li odstupanja - ovo na snimci ne mora značiti da se motori kreću različitom brzinom - vrlo lako je moguće da robot kod ispravljanja nije usmjerio kotače u smjeru linije već sa određenim odmakom pa ima potrebu stalno raditi korekcije.


#6

jel može pomoć i meni?
koji god program uploadam na mbota on se stalno vrti u krug


#7

OK idemo korak po korak …da bi robot radio ono što mi želimo treba i hardware i software biti ispravan.

Ajmo prvo testirati hardware:

  1. Kao prvo provjerite da li su vam motori ispravno povezani - možda su priključci obrnuto spojeni pa motor ne dobiva ispravne komande. Ako mislite da je stvar ispravno spojena tada probajte napraviti program koji će probati vrtiti samo jedan ili samo drugi motor (naizmjence par sekundi jedan i par sekundi drugi) pa provjerite da vam se motori očekivano vrte. Ako se kotači ne okreću tada provjerite kontakte i način priključivanja U cijeloj toj priči možda je jedan od motora neispravan pa zato to provjerite na više robota.

  2. Ako su kotači ispravno spojeni tada treba provjeriti senzor za papir - napravite program koji će vam recimo paliti lijevu ili desnu ledicu ovisno o tome koji od dva senzora vam je prekriven i onda pokušajte zatamniti neki od senzora i vidite da li se ledice pale. Ako se ne pali niti jedna ledica tada senzor vjerojatno nije dobro spojen ili nije spojen na očekivanu utičnicu. Ako se pali samo jedna tad možda senzor nije ispravan. Uvijek je sve dobro provjeriti na više uređaja da eliminirate mogućnost neispravnog hardware-a

Na kraju ako vam se HW dobro ponaša tada ne preostaje druge nego posumnjati u program :slight_smile:

Nedavno sam reinstalirao mašinu pa nemam pri ruci mBot program - probam uploadati neki primjer programa za oba slučaja čim mi se završi preuzimanje - a koje je užasno sporo. Džaba mojih 100mBit/sec kada mi ovo ide brzinom 0,1kb/sec :smiley:


#8

Isprobat ću to sutra. Imam jedan program za drugo kolo na jednom robotu radi, a ovaj drugi mi se okreće u krug. opet isprobala taj program za drugo kolo i vrti se u krug.


#9

a ako može pošaljite mi te programe da provjerim to što ste mi rekli


#10

radi robot, ne okreće se više u krug