1. kolo Croatian Makers lige (2018./2019.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

1.kolo Lige ove školske godine počinje 15.10. i traje do 1.11.
Svima smo vam danas poslali zadatak za vježbu za ovo kolo te nam se slobodno javite ako ga niste dobili.

U ovom Topicu možete postavljati pitanja i davati prijedloge kako biste podijelili svoja znanja i iskustva. To će posebno pomoći novouključenima u Ligu.

Želimo vam sretan i ugodan početak sudjelovanja na ovogodišnjem natjecanju!

Ana


#2

Pozdrav
Jučer smo krenuli sa vježbama. Da li da ažuriramo na novu verziju

nekako je drugačije?

Hvala


#3

Poštovanje,
službeno i dalje radimo sa starom verzijom, no one mogu biti istovremeno obje instalirane na računalu, pa će nam bit jako drago ako netko pokuša raditi i na novoj, prvo kolo će biti dovoljno lagano da to ne bude problem.


#4

Pozdrav svima!
Početnica sam u ovim aktivnostima i imam nekoliko nedoumica:

u uputama koje mi je kolegica proslijedila, napisali su da se suglasnosti roditelja šalju najkasnije 7 dana prije početka prvog kola natjecanja…odnosi li se to na ovo prvo online kolo ili samo na fizičko?
Nadalje, jasno stoji naputak kako za online kolo nije potrebno prijavljivati učenike, a na drugom mjestu piše da na online kolo dolaze svi prijavljeni natjecatelji…ne znam više trebam li ih prijaviti ili ne? Ako da, kako?
Što se tiče zadatka za vježbu za 1. kolo, dobila sam primjer, no nisam dobila kružni tok. Radim li ga sama ili bih ga trebala dobiti e-mailom?

Hvala i pozdrav


#5

Pozdrav,
pošaljite suglasnosti čim prije, a dan dva neće igrati ulogu, upravo je zato stavljeno sedam dana, da i oni koji zakasne ipak to naprave prije samog početka. Staze za vježbu si sami napravite.


#6

Stignemo li još poslati suglasnosti?


#7

Već sam apelirao i prije.
Ako je moguće, pošaljite zadatak za natjecanje u petak, a ne u ponedjeljak. Oni koji imaju u ponedjeljak ne stignu ništa s tim zadatkom. Zadatak je opet za gubiti živce s baterijama i naredbama koje pogađaš s brzinom odstupanja od ±0.2. Dakle, jedan sat više (jer se gubi ponedjeljak) bi dobro došao.

Pozdrav.


#8

Stignete poslati prije nego sto objavite video


#9

Suglasnosti ostaju nama ili saljemo vama s papira s natjecanja? Takoder pocetnici :wink:
I nisam dobro shvatila…pise natjecatelji se natjecu pojedinacno…imam 5 mbotova i djeca rade po 2,3 ucenika u timu…odredim 1 dan, dam zadatak djeca pokusavaju pronaci naj rjesenje 3 sata i sto su napravili to je to…snimim uratke i saljem skupa s tablicama?


#10

Draga Martina,
dobro došli u Ligu :slight_smile:

Suglasnosti za sudjelovanje djece u Ligi šaljete nama poštom. Ako Vam se tijekom godine uključe nova djeca, te suglasnosti također prikupite i dostavite. Nastojte prije sljedećih kola suglasnosti poslati prije početka kola.

S obzirom na to da je ovo kolo online, pročitajte upute za provođenje online kola. Njih možete pronaći ovdje.
Kad je natjecanje pojedinačno, svaki učenik se natječe samostalno. Zadatak im možete dati i prije nego održite samo natjecanje i snimite rješenja. Učenici si mogu pomagati, ali svaki od njih mora dobiti priliku isprobati svoj program na robotu.

Ako Vam još bilo kako možemo pomoći, slobodno nam se javite putem e-maila.

LP,

Ana


#11

Dobar dan, novi smo u ovome pa trebam malu pomoć. Stazu za 1. zadatak printamo na A4 papiru i trebamo li izrezati kvadrate ili spajamo rub papira s rubom papira? Hvala!


#12

U zadatku je vidljiv izgled staze. Printamo na a4, izrezujemo tako da složimo elemente u cjelinu i stvorimo cjelovitu stazu kako je zadano.


#13

Prošle godine sam radila s velikom skupinom učenika.
Dok smo vježbali, radili su u parovima ili po troje, no onda sam ih podijelila u manje grupe i kroz par dana provela natjecanje tako da je svaki učenik trebao sam rješiti zadatak. (Da to je dodatno vrijeme za rad, ali smo onda imali tjedan/dva dana stanke u radu.)
Svaku vožnju sam snimila - neke i po nekoliko puta.
Zajedno s učenicima izabrali smo najbolje snimke i pregledavajući ih smo ispunjavali tablicu bodova i mjerili vrijeme.
Potom sam objavila snimke na Vimeo kanalu, a rezultate iz tablica bodovanja unosili putem online obrasca (link je poslan u mailu u kojem je i zadatak)


#14

Može li mi netko proslijediti link na 1.zadatak? Nismo dobili stazu za natjecanje.


#15

#16

Zahvaljujem na linku.


#17

Dan…pitanje-ako robot svijetli crveno pri ulasku u kruzni tok, ali ne dođe do cilja boduje li ta promjena boje ?hvala


#18

Pozdrav

Potrubiti- može li pustiti bilo kakav zvuk ili postoji baš posebno za trubljenje?

Hvala
Nataša


#19

Pozdrav dragi kolege,
molim vas za pomoć, ne mogu otkriti di nam je pogreška u zadatku???


#20

U 2. dvije naredbe gdje koristite lijevi i desni motor (M1 i M2) imate 2 naredbe samo za lijevi motor (M1). Pretpostavljam da je tu problem…