1. kolo Croatian Makers Lige (2022./2023.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

u sustavu Neuron, su dostupni svi potrebni materijali za 1. kolo Lige (zadatci, staze, tablice bodovanja, upute za bodovanje i video vožnje) te ih možete preuzeti opcijom Materijali.
U dijelu Priprema nalazi se uputa s poveznicama na materijale koje možete koristiti kao pripremu za 1.
kolo lige u radu s učenicima.
Ovo kolo će biti online i svi se učenici natječu pojedinačno.

Kolo traje od 14. 11. do 28. 11. 2022.

Koristite ovu temu za dijeljenje iskustva i informacija vezanih za 1. kolo.

Lp,
Teodora


#2

Pozdrav, kako robota zaustaviti na kraju crne crte? Uvjeti repeat until L1=0 i M=0 ne pomazu.


#3

Pozdrav,

kako smo naveli u pripremi za 1.kolo, testirajte različite kombinacije senzora L1, M i R1 - u programu praćenja linije i u uvjetu repeat until petlje dok ne pronađete onu najuspješniju.
Ako koriste uvjet koji ste naveli, probajte regulirati brzinu kretanja robota.


#4

Dragi mentorice i mentori,

ažurirali smo materijale 1.kola Lige u Neuronu da sadrže i sažetak zadatka za mlađu dobnu skupinu.

Lp,
Teodora


#5

Vaš portal od jučer ne radi, a trebale bi nam neke informacije za natjecanje. U edukacijske materijale se ne može ući. Kada možemo očekivati popravak?


#6

Ispričavamo se za problem s pristupom na Izradi web - bile su smetnje na serveru.
Sada bi trebalo biti u redu, no u slučaju da se ponovi (zbog mogućih radova na serveru kako bi se stranica optimizirala), ovdje možete pristupiti edukacijskim materijalima za Maqueen Plus u PDF obliku.

Hvala na razumijevanju.

Lp,
Teodora


#7

Poštovana,
može li produljenje roka, ovaj tjedan je bio kraći i naša djeca su bila jedan dan na izložbi robota i jednostavno nedostaje nam vremena.

Hvala!

Pozdrav Jasenka


#8

Slažem se. Nama je robotika ponedjeljkom, a zadatak za ovo kolo je stiglo tek u ponedjeljak navečer pa smo tu već cijeli tjedan izgubili :confused:
Lp


#9

I ja bi se pridružio zamolbi za produženje.
Hvala


#10

Dobar dan! Imam veliki problem sa robotima. Totalno smo novi u ovome i jedno dijete je uspjelo napravit zadatak dok ostalima robot uopce ne zeli pratiti liniju nego radi uvijek jednu radnju (vozi naprijed i skrece lagano u desno ne prateci liniju). Isti problem ima i drugi ucenik kojem robot ide ravno sto god da napravi. Microbit mu pocme odbrojavat crvene brojeve. Dali je netko imao slican problem? Roboti su kalibrirani.


#11

Sličan problem imamo i mi, jednostavno što god da napravili robot ide naprijed bez da lovi liniju. NIkome ne uspijeva. Ne znam što nismo isprobali. Što je to vaš učenik napravio da mu je uspjelo?


#12

Koristite li beta verziju mind+? Probajte iskoristiit edukacijski kod za pracenje linije kao provjeru. Ako taj kod radi, onda ucenici rade nesto krivo, odnosno ne paze kod programiranja pa ukljucuju krive senzore.

@jasenka.kuljak - jeste li usporedili njihov kod sa kodom za pracenje linije sa edukacijskih materijala? Probajte kao i @Jstokic1984 prepisati gotovi kod pa isprobati prati li tada robot liniju ili i onda ima problema.


#13

Dragi mentori i mentorice,

produljili smo 1. kolo do srijede, 30.11.2022. do 23.59 sati.

Lp,
Teodora


#14

Molim vas, postoji li način da se uneseni rezulteti isprave. Vidim greške u zbroju ukupnih bodova kod par natjecatelja čije sam rezultate danas unosila… Ne znam jesam li pogriješila je ili ?


#15

Pozdrav,

pošaljite na email teodora.tadej@irim.hr o kojim učenicima se radi pa ćemo ispraviti.


#16

Poštovana, zanima me koliko treba sustavu Neuron da učita video i da upiše učenike? Jučer sam upisala dvoje, bar sam mislila i danas ih nema. Koja max veličina videa?


#17

Pronašla sam, moraju biti 20 MB, moji su malko veći, morat ću ih kompresirat.


#18

Poštovani kolege/kolegice
mi imamo problem da nam robot svaki put vozi drugačije sa istim kodom, iam li tko još istih problema?


#19

I s tim se treba pomiriti… Kut pustanja robota i kut pod kojim robot ocita crnu liniju ce utjecati na ostatak voznje te je to stvar na koju se ne moze utjecati, eventualno ublaziti sa koristenjem timera, prekidanjem voznji u nekom dijelu, prilagodjavanjem kretanja, itd…


#20

to smo imali do sada sa starim mbotovima, mislila sam da bude drugačije…