1. kolo Croatian Makers Lige (2023./2024.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

u sustavu Neuron su dostupni svi potrebni materijali za 1. kolo Lige (zadatci, staze, tablice bodovanja, upute za bodovanje i video vožnje) te ih možete preuzeti opcijom Materijali.

Ovo kolo će biti online i svi se učenici natječu pojedinačno.

Kolo traje od 16.10.2023. do 8.11.2023.

Koristite ovu temu za dijeljenje iskustva i informacija vezanih za 1. kolo.

Lp,
Teodora


#2

Poštovni, imam problem sa stazom. Jel se i vama događa da robot neće proći stazu zbog selotjp trake? Nismo mogli zadatak za vježbu odraditi zbog toga. Ne znam kako da zalijepim stazu jer mu sve smeta i stane. Prošle godine smo dobijali printane staze pa nije bilo problema. A mBot-ovima to nije smetalo.


#3

zalijepite odozdola pa bi trebalo raditi


#4

Vjerujte da jesam pa mu je sve smetalo, stane ili zapne. Pokušat ću sad ovu novu stazu ljepše zalijepiti. Nikad sve ove godine nismo imali takav problem.


#5

Poštovani,
zašto ove godine nema gotove staze?


#6

Poštovana Jasenka,

trudimo se svake godine omogućiti slanje staza svim uključenim ustanovama i prošle godine smo to uspjeli - trošak printanja i slanja staza je prošle godine za više od 400 ustanova bio pokriven preko projekata STEM u zajednici i Umjetna inteligencija u STEM edukaciji.
Nažalost, ove školske godine nismo uspjeli osigurati financijska sredstva za slanje staza svim uključenim ustanovama.
Jedino za 3., fizičko kolo, šaljemo staze ustanovama domaćinima.


#7

Bok,
imamo jedan problem s stazom ili radimo krivi kod :slight_smile:
kad robot krene i treba da skrene desno (bere kestene) tu koristimo R2 senzor, ali kako nastavi dalje nakon što skrene kad dođe do zavoja ulijevo događa se da R2 senzor vidi crnu liniju od drugog dijela staze i preskoči pola staze. Ako ste me skužili!!!

E sad dali mi radimo krivo taj dio s R2 senzorom ili je staza preblizu napravljena kad je isprintana na A0


#8

Pozdrav Tomislave,

veličina kvadrata na stazi mora biti 18 cm. Neovisno o tome, ima mjesto na stazi gdje su unutar jednog kvadrata dvije crne linije pa su blizu jedna drugoj, tako treba biti.
Prilagodite programski kod i praćenje linije kako biste uspješno riješili zadatak :wink:


#9

Kod nas isti slučaj, napravi par cm i stane jer prepozna da je nije na liniji u sred linije. Probali su donijeti flomastere pa su sve prefarbali još jednom, ali 0 bodova. Staza je printana laserskim pisačem, čini mi se da sam negdje pročitao da mora biti tinta?


#10

Pozdrav Željko,

kod staze printane laserskim pisačem nekad zna biti problem kod praćenja linije zbog odsjaja na liniji. Iz tog razloga preporučamo da se ne printa laserskim pisačem.


#11

Pitanje kod unosa rezultata tj videa
traži se da kod snimanja budu dvije sekunde prije i dvije sekunde poslije početka tj na kraju duže, dali se te dvije sekunde računaju ili ne?
Ja sam ih oduzeo u unosu vremena vožnje, a vi molim ispravite ako je krivo
pozdrav


#12

Pozdrav Tomislave,

ova napomena kod videozapisa da snimate dvije sekunde prije pokretanje i nakon cilja je prijedlog kod snimanja kako bi se izbjeglo da prekasno započnete snimanje videa ili prerano završite pa se na snimci na kraju ne vidi da je robot uspješno izvršio zadane zadatke na startu/cilju.
Mjerenje vremena vožnje počinje pokretanjem robota na tipkalo na micro:bitu, a prestaje kad se robot zaustavi unutar CILJA. Reproduciranje melodije i uključivanje/isključivanje RGB svjetla na CILJU ne ulazi u mjerenje vremena vožnje.


#13

Tomyslav

Ne treba vam R2.


#15

Mi imamo isto problem sa stazom… i nismo ga riješili :frowning:


#16

Mi smo printali na svim tintnim pisačima u školi, laserske su nam kopirke, ali je ispis stvarno loš (vide se bijele crte) nažalost niti na jednoj stazi niti jedan robot nije pratio crtu, a kod je ispravan. Na prošlogodišnjim gotovim stazama sve radi…
Pitanje za sljedeće kolo: Je li netko dao ispisivati stazu? Mi razmišljamo da nađemo nekog da nam to odradi jer bolje pisaće sigurno nećemo kupovati :frowning:


#17

ja sam nosio u foto studio kaj ima i print da nam isprinta i super je

da znam da netreba R2, riješili smo


#18

Ja pokušavam nači neki foto studio u okolici koji bi mi mogao raditi ispis na A0 i A1. Uglavnom imaju A3. :frowning: ipak smo mi mal sredina…
Za sad sam dobila jednu ponudu i našla tiskaru koja bi mi to printala u 2 komada ;). Izgleda da ću morati potegnuti do Zagreba.