2. kolo CM lige


#1

Poštovanje,
mislim da bi bilo dobro produžiti trajanje 2. kola, barem do kraja mjeseca, jer još uvijek je dosta natjecanja i aktivnosti te je teže prikupiti djecu u svim skupinama i organizirati natjecanje.
Pozdrav,
Igor


#2

Podržavam prijedlog o produženju kola za jedan tjedan zbog istih navedenih razloga, plus kod nas još i gripa spriječila dolazak nekoliko učenika na robotiku.


#3

Dobar prijedlog. Kod nas dosta djece ide na županijska natjecanja koja su u tijeku.


#4

Skupine koje imaju robotiku ponedjeljkom imaju samo jedan dan (a to znači samo jedan sat) za realizaciju 2. kola. Nemoguće. I ja sam za produženje.


#5

Ovo je prelagan zadatak za učenike!


#6

Onda im mentor ni ne treba. Možeš na kavu.


#8

Prije nego što tako nešto napišeš, uputno bi bilo podsjetiti se na sljedeće:

  1. U CM ligu uključene su nove ustanove. Mentori skupina u tim ustanovama zasigurno ne misle da zadatak nije za osnovnu školu.
  2. Robotika se održava i od 1. ili 2. razreda. Prelagano?
  3. Nije poanta u težini zadatka. Vrati se na početke same CM lige i ponovi gradivo. Pričali smo o tome.
  4. Kako bi glasio zadatak koji bi bio za osnovnu školu?

#11

Slažem se, strašno. Sljedeći put otvori novu temu i nazovi ju “trolanje”.


#12

Ne mislim da je bas zadatak prelagan. Mi smo se tek ove godine ukljucili u CM ligu i svi se polako ucimo. Imam problem sa zadnjih dijelom zadatka u kojem blinkanje crvenih svijetala treba trajati onoliko sek koliko traje voznja. Ima li netko ideju pa da je posalje u pm ili ovdje na forum? Znam da je ovo natjecanje, ali smo ipak tu i da pomognemo jedni drugima. Hvala!


#13

Robotika mi je svaki ponedjeljak a zadatak dobijem u utorak.
Znači sljedeći ponedjeljak u 2 školska sata, učenici sami trebaju napraviti program i trebamo snimiti desetak video zapisa za 90min.
Samo me zanima smisao svega, da ja sam napravim program i sve sam snimim (što nema smisla), ili je to zadatak učenika.


#14

Rezultati prvog kola dovoljno govore o jednostavnosti zadataka.


#15

Nisu svi zadaci iste težine. 1. kolo je bilo lagano. Vecina ovog zadatka je lagana. Kao sto je kolega gore naveo, koji je smisao ovog ako mi rijesimo zadatak i onda samo snimimo djecu kako upale robota. Sigurno da ima mentora koji su novi u ovome i treba im vremena da i same skuze zadatak, kako da onda ocekujemo od djece da to sami rijese u par skolskih sati. Budimo realni, dosta nas je i nije to nikakva sramota. Mene iskreno nekada budi cijeli koncept s ovim naredbama i slaganjem i puno mi je lakse programirati na normalan nacin.


#16

Izgleda da je jedino meni taj drugi zadatak težak. Ali ja sam novopriključeni mentor i tek učim. Pa može onda pomoć oko drugog zadatka?
Nije mi jasno zašto početak ne funkcionira? Gdje sam pogriješila?
SLIKA


#17

Premala brzina, a treba nekako reći vozilu i kad da stane


#18

Problem je u tome što i kad krene ne prati linije, ne znam zašto, ide samo ravno :confused:


#19

wait until ir remote pressed A staviti izvan forever petlje.
moze li mala pomoc oko trajanja blinkanja crvenog svijetla nakon sto robot stane. Trebam li sve zaustaviti naredbom want until ili sve staviti u petlju repeat until? Pretpostavljam da treba usporediti recimo varijablu trajanje(koju sam koristio za spremanje vrijednosti timera) sa vremenom timera. ili da usporedbu napravim sa dvije varijable? Hvala!


#20

u svaki IF je stavljeno run forward, nema nigdje turn left ni turn right…


#21

Jao, ne mogu vjerovati kakva greška. HVALA


#22

Iskreno nemam ni ja pametnu ideju za završetak zadatka… ali mene ponekad klinci iznenade s rješenjima a mi imamo danas pa ćemo vidjeti što izmislimo.
Za sad bi izmjerila tajmerom vrijeme prolaska staze. To vrijeme iz tajmera matematički preračunala u broj intervala svjetljenja i u novij petlji iskoristitla tu varijablu za ponavljanja. Programerska logika, :slight_smile:
E sad radi li to u praksi vidjet ćemo :wink:


#23

I vama vasi programi za pracenje linije rade i robot dodje do kraja staze i stane? Nama je vec treca godina, ali nasi roboti odmah na prvom skretanju stanu jer su senzori izasli s crte… Ako usporimo robote onda dodju do onog ostrog skretanja pa opet stanu… Ugl, klinci su ludi… I niti ja ne znam gdje grijesimo. Bila je hrpa takvih zadataka i nikad problema, a sad drz-nedaj, vise nedaj nego drz.