2. kolo Croatian Makers lige (2020./2021.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

u sustavu Neuron su dostupni svi potrebni materijali za 2. kolo Lige (zadatci, staze, tablice bodovanja i upute za bodovanje) te ih možete preuzeti.
Ovo kolo će biti online i svi se učenici natječu pojedinačno. Kolo traje od 01. 02. do 22. 02. 2021.
Koristite ovu temu za dijeljenje iskustva i informacija vezanih za 2. kolo.

Lp,

Teodora


#2

Treba mi pomoć. Može li se robot na ovom novom zadatku za stariju skupinu zaustaviti nekako drugačije osim pomoću tajmera? Upotrebljavam razne mogućnosti slijeđenja crte i ne uspijevam zaustaviti robota na kraju dvostruke linije kada dođe na poprečnu crtu.

Da pojasnim. Dosad smo na crnoj liniji često upotrebljavali tajmer kako bi zaustavili smjer kretanja mbota. Sada zbog nečeg tajmer ne želi raditi kod praćenja linije (pokušali smo s raznim praćenjima-crno lijevo,desno bijelo sredina, bijelo desno). Dosta vremena na to trošimo, a nemamo ga. Teško je organizirati sate,nastava je u dvije smjene zbog pandemije, imamo malo raspoloživog prostora i ako netko zna zašto tajmer ne radi na ovoj novoj stazi bila bih mu zahvalna da mi objasni.


#3

Draga Nataša,

može se i bez timera - igrajte se s detektiranjem poprečne crne linije. Pazite na brzine kretanja robota.

lp,
Teodora


#4

Hvala na pomoći, pokušat ćemo i tako.


#5

Lijepi pozdrav svima
sve češće imamo poteškoće s mBot robotima. Pojedini motori, povremeno ne rade, a od nedavno senzor za praćenje crte na dva robota ne očitava više ništa.
Može li netko staviti poveznicu na stranicu gdje se mogu nabaviti rezervni dijelovi za mBote.
Hvala unaprijed


#6

https://ardubotics.eu/hr/mehanicki-dijelovi/1603-makeblock-tt-usmjereni-motor-dc-6v200rpm.html?search_query=Tt+motor&results=114
https://ardubotics.eu/hr/elektronicki-moduli-i-dodaci/1346-makeblock-me-senzor-za-pracenje-linija.html
https://ardubotics.eu/hr/115-elektronicki-moduli-i-dodaci


#7

Dragi mentorice i mentori,

produljujemo 2. kolo Croatian Makers lige do 8.3.2021.

lp,
Teodora


#8

Postovani, ja bih vas molio za bilo kakvu pomoc kako zapoceti zadatak za mladu dobnu skupinu ili gdje se educirati o tome. Pocetnik sam u tome na svojoj skoli i dosta tesko mi ide, a zelio bih pouciti djecu. Plasman na natjecanju mi nije od vaznosti, bitno nam je samo sudjelovati. Unaprijed zahvaljujem za bilo kakvu pomoc!


#9

Dragi Doxit,

hvala na upitu.
Na našem edukacijskom portalu Izradi! nalaze se materijali za programiranje mBot robota.
Preporučujem da se registrirate na Izradi! portal i prvo riješite mBot tečaj koji se nalazi ovdje.
Sve lekcije iz tečaja nalaze se i u edukacijskim materijalima koji se nalaze ovdje. Također, ovdje možete pronaći materijale za mentore Croatian Makers lige gdje se nalazi priručnik za programiranje mBot robota.
Kada prođete osnove kretanja robota, praćenje linije i rad senzora, probajte riješiti zadatak 2. kola.

U Neuronu možete u Pripremi za 2. kolo pronaći rješenje pripremnog zadatka s objašnjenjem. Ako nemate pristupne podatke za Neuron ili ako imate bilo kakva pitanja, javite se na email: ana.tolic@irim.hr

lp,
Teodora


#10

Lijep pozdrav! Lijepo Vas molim ako bi mogli produžiti drugo kolo. Dosta mi je učenika bilo u samoizolaciji zbog nama svima vrlo poznate situacije. Necemo stici rijesiti zadatak do 8.3. Molim Vas za dodatnih 2 tjedna ako je ikako moguce.


#11

Dragi mentorice i mentori,

produljujemo 2. kolo Croatian Makers lige do 15.3.2021.

lp,
Teodora


#12

Dragi mentorice i mentori,

primijetili smo da je došlo do različitog tumačenja dijela zadatka s postajom te da su tamo neki stavili prepreku, a neki ne. Priznati ćemo oba slučaja jer nismo to dovoljno precizno definirali u samom zadatku.

lp,
Teodora


#13

Pozdrav! Što pišemo pod “Vrijeme” u Neuronu ako učenik nije završio program, odnosno, robot ne dolazi do cilja, ali prikupio je neke bodove tijekom vožnje? Hvala :slight_smile:


#14

Hi,
Upisite vrijeme koje je ucenik ostvario do trenutka izlaska sa staze/zaustavljanja. :blush:


#15

Eto samo moj mali komentar. Nakon bolesti, samoizolacija, rada s cijelim razredima gdje je 1-2 zainteresirani, a ostale čuvam… unjela rezultate.
Imali smo 2 problema:

  1. stari roboti (donacija iz 2016) su prilikom okretanja udesno do otkrivanja crte bez problema odradili taj dio zadatka, novi roboti (kupila škola u rujnu prošle godine) nisu uspjeli uhvatiti crtu (isti kod) jer im je nedostajalo par milimetra prilikom zakretanja (prekratki dio sa senzorom) i njih smo na kraju morali zakretati “ručno” i slati do crte koju trebaju pratiti. Malo mi je to nevjerojatno i detaljno ću još provjeriti naknadno jer nismo više stigli.
  2. Jedan od novih robota nakon što je u x vožnji normalno gasio svjetla na početku odjednom to više nije radio i djete je izgubilo onih 16 prvih bodova. Probali smo i sa pokazuje crnu bolu i sa postavljanjem svih boja na 0 ništa nije upalilo, a isti je robot normalno gasio svjetla do trenutka snimanja vožnje.
    Jeli još netko imao slični problem?

#16
  1. jeste probali ici jos malo naprije ili u stranu desno pa onda zakretati?
  2. desava nam se to kad ih prebrzo iskljucimo ukljucimo, treba ih ostaviti iskljucene bar 5s

Svaka cast na cijelim razredima, mi imamo grupe od 3-6 i sa njima se posteno preznojim :slight_smile:


#17

Hvala. Išli su malo napred nakon zaustavljanja na kraju crte i robot lijepo radi krug udesno, ali ne uhvati crtu. Prije toga prati crtu s oba senzora. Probat ćemo pratti crtu s desne strane, Nije mi jasno jer ovi stariji modeli nemaju taj problem. A cijeli razredi su zato što ne smijemo miješati djecu, većinom putnike pa su ine umjesto dežurstava. Barem mi u školi tako ne radimo i ove godine su nam INA katastrofalne, svatko je dobio po dva cijela razreda naravno dva dana u tjednu 0-ti sat :). Teško je najviše zato što 70% njih nije tamo što želi ili može već jer moraju.


#18

Mi imamo samo one prve, tako da vam ne mogu reci sa sigurnoscu, mozda je senzor malo vise unazad postavljen. Probajte ne raditi krug udesno nego malo udesno, malo naprijed pa onda udesno do crte, ali mozda da prvo provjerite gdje je senzor novih u odnosu na stare.

Da, vama je to nezgodno. Ne mijesamo ni mi, ali na robotici ostaju samo oni zainteresirani i mogu vam reci da uzivaju, prosli put me docekalo na ploci kod mladjih obozavamo robotiku :).