2. kolo Croatian Makers lige (2021./2022.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

u sustavu Neuron su dostupni svi potrebni materijali za 2.kolo Lige (zadatci, staze, tablice bodovanja, upute za bodovanje i video vožnje) te ih možete preuzeti.
Ovo kolo će biti online i svi se učenici natječu pojedinačno. Kolo traje od 21. 3. do 6. 4. 2022.
Koristite ovu temu za dijeljenje iskustva i informacija vezanih za 2. kolo.

Lp,
Teodora


#2

Pozdravljam,
i ujedno odmah molim za produljenje roka za 2.kolo CML jer u planiranom roku mi ne možemo stići izraditi zadatak. Naime mi u školi izvannastavnu aktivnost robotiku imamo četvrtkom (svega jedan sat jer, nam raspored što učenika što mene kao mentora ne omogućava više) i završetak kola u srijedu (6.04.2022.) znači nam gubljenje jednog tjedna rada. Uz to u ovaj četvrtak 23.03.2022. smo na izletu i opet nismo u mogućnosti baviti se 2. kolom lige. Ne znam kako drugima, ali nama je za kolo minimalno potrebno tri ali cijela tjedna, a optimalno četiri tjedna(tu mislim na četiri sata rada s učenicima) da se zadatak od strane učenika uspješno programira i snimi.

Lp,
Boris


#3

Dragi Boris,

hvala na upitu.

Informaciju o produljenju 2. kola poslat ćemo kroz tjedan dana.

Lijep pozdrav,

Teodora


#4

Dragi mentorice i mentori,

produljujemo 2. kolo Lige do nedjelje, 10. travnja 2022. godine, do 23:59.

Lijep pozdrav,
Teodora


#5

Pozdrav svima,
zanima me postoji li mogućnost produljenja 2. kola CM lige do početka proljetnih praznika, 12. travnja. Nažalost u ovom terminu imali smo robotiku samo jednom kada neko od učenika nisu bili prisutni.
Zahvaljujem

Martina


#6

Draga Martina,

hvala na upitu.

Zbog procesa pregleda rezultata, prostora za žalbe te objave rezultata do početka proljetnih praznika, ne možemo dodatno produljiti 2. kolo Lige.

Lijep pozdrav
Teodora


#7

Drage mentorice i mentori, i naši dragi IRIM-ovci, slažem se s većinom objava kolega - djeca budu baš isfrustrirana što ne stignu riješiti zadatak i žele odustati od robotike, što nikako nije cilj. Mislim da bi možda trebalo smanjiti broj kola i izbaciti ona pripremna kola. Jedno kolo u 1. polugodištu i dva u drugom bi bila racionalna, a i pripremni zadatak za svako kolo bi možda bilo dobro pustiti na Neuron odmah sa zadatkom za natjecanje, ovako zaista gubimo previše vremena i postižemo kontraefekt. Možda bi bilo dobro tražiti nekakvom univerzalnom anketom povratnu informaciju od učenika pa bi imali neku smjernicu za dalje.
Ja radim sa grupom djece koju čini dobar dio putnika i nemaju organizirani prijevoz do škole u kontraturnusu, a drugi veliki problem nam je nedostatak prostora za rad u školi s obzirom da je inf učionica 95% vremena okupirana redovnom nastavom… Djeca uglavnom imaju robote doma i tako rade, komuniciramo preko WhatsAppa pa ih na taj način mentoriram, što je, kad je robotika i fizičko računalstvo u pitanju, jako jako teško. Osobito s malcima iz nižih razreda. Entuzijazma i žrtvovanja ne nedostaje, ali bude ponekad baš jako frustrirajuće sve skupa.
Uglavnom, jedva čekamo Maqueen:heart_eyes:


#8

Draga Dalia, razumijemo da ponekad bude gužva zbog školskih aktivnosti pa ostane malo vremena za Ligu.
Iz tog razloga se trudimo što više izaći u susret objavom Okvirnog vremenika Lige i pripremnim zadatkom.
Cilj pripremnog zadatka je da se olakša natjecateljski zadatak i zato ga šaljemo ranije kako bi se učenici i mentori mogli pripremati. On nije obvezan te mentori odlučuju hoće li ga i kako iskoristiti.
Dodatno, za svako kolo je predviđeno da traje 2 tjedna, ali ga u startu već produžimo ili ostavimo prostora za produljivanje kako bi što više olakšali rješavanje zadatka i predaju rezultata.
Ove godine je Liga započela kasnije nego inače, no od iduće školske godine, kad krenemo s novim robotima, raspored kola bi trebao biti vremenski efikasniji.

P.S. Obavijest o novim robotima šaljemo sutra. :slightly_smiling_face: