3. kolo Croatian Makers Lige (2023./2024.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

u Neuronu, u dijelu Croatian Makers Liga -> Kola -> 3. kolo 2023./2024. -> Priprema možete preuzeti pripremne materijale za 3. kolo Lige.
Ovo kolo će biti fizičko i svi se učenici natječu ekipno.

Kolo traje od 5. 2. do 18. 2. 2024. Popis svih domaćina i termina održavanja prema regijama pronađite ovdje.

U 3. kolu svaka ustanova može sudjelovati s jednim timom u svakoj dobnoj skupini. Svaki tim može imati maksimalno 4 natjecatelja, a minimalno 2.

Kako biste mogli sudjelovati na natjecanju ispunite obrazac za prijavu timova za 3. kolo Lige koji je ovdje. Rok za ispunjavanje je ponedjeljak, 29. siječnja do 10 sati ujutro.

Koristite ovu temu za dijeljenje iskustva i informacija vezanih za 3. kolo.

Lp,
Teodora


#2

Pozdrav! Zasto se ne objave neki primjeri rješenja zadataka sa vremenskim odmakom kada kolo zavrsi?
Cesto se događa da djeca i mentori lutaju i rijese polovične zadatke i ne znaju dalje. Rješenja bi pomogla u naknadnoj analizi.


#3

Pozdrav, u zadatku piše "kada kamera prepozna tag 1…tag 2… Nazivi tagova su ‘desno’ i ‘lijevo’.
Jeli zadatak dobro definiran?


#4

Pozdrav,

molim navedite koji točno dio zadatka ili objašnjenja nije dovoljno jasan. U zadatku se oznake (tagovi) zovu LIJEVO i DESNO. Jedino mjesto gdje se navode brojevi su kada se u objašnjenju navodi ID oznaka koja je 1 ili 2 što ovisi o redoslijedu učenja tag oznaka. U ovom primjeru rješenja 1 se odnosi na oznaku LIJEVO, a 2 na oznaku DESNO.


#5

Bilo bi dobro da video voznje posaljete.


#6

Broj 1 je skriven u QR koodu?


#7


#8

HuskyLens kamera prvo treba naučiti oznake koje će se koristiti u zadatku. Svakoj naučenoj oznaci, kamera dodijeli neki ID broj, počevši od 1 pa na dalje, ovisno koliko ju oznaka naučimo. Dakle, kameru ćemo prvo naučiti oznaku LIJEVO i kako je to prva oznaka koju uči, dodijelit će joj broj 1. Nakon toga ćemo ju naučiti oznaku DESNO te će njoj dodijeliti broj 2. Nakon što smo kameru naučili obje oznake, kada je u fazi prepoznavanja, prema ID oznakama će prepoznati koju oznaku vidi: 1=LIJEVO, 2=DESNO. Programski zato korsitimo naredbu HuskyLens check if ID 1 frame is on screen from the result kada provjeravamo situaciju da je ispred kamere oznaka LIJEVO.
Mogli smo ju prvo naučiti oznaku DESNO, pa LIJEVO i tada bi vrijedilo ID 1=DESNO, ID 2 =LIJEVO. U programu tada trebamo pripaziti koje naredbe ćemo staviti za koji slučaj.
Na Izradi webu možete pronaći tečaj i edukacijske materijale o korištenju HuskyLens kamere.


#9

Pozdrav,

rješenja zadatka ne objavljujemo iz razloga što prije svakog kola šaljemo pripremu u kojoj je detaljno raspisano objašnjenje koje sadrži blokove koje se koriste u samom zadatku kola. Uvijek nam se možete javiti e-mailom na teodora.tadej@irim.hr sa upitom u vezi zadatka za kolo.


#10

Zna li itko kako riješiti compile error, kad javlja grešku kod uploadanja? Hvala! Lp


#11

Probati update aplikacije ili probati prebaciti program na drugi micro:bit. Par puta smo imali isti problem no brzo smo ga riješili.


#12

Glupa greška, curke su ubacile malo slovo o umjesto broja 0, a ja dvi ure probaj ovo, probaj ono…
Hvala!
Lp