4. kolo Croatian Makers Lige


#1

Dragi kolege,
uskoro će i četvrto kolo, pa otvaram i topic za njega. Ovdje možete postavljati pitanja i davati prijedloge. Nadam se da vam je većina natjecateljskih aktivnosti za ovu godinu uspješno završila i da ćete imati vremena za završnicu CM Lige.


#2

Podsjećam vas, za praćenje crte možete koristiti i kod poput ovog:
2018-04-23%20(2)


#3

Molim pomoc!
Zbog cega se robot ne zeli pokrenuti niti pomocu daljinskog niti pomocu tipke ukoliko se postavi kao nacin kretanja?
Resetirali smo firmware, mijenjali baterije, ali nista ne pomaze.
Nekad se pokrene nakon 3 pritiska, nekad odmah, nekad nakon resetiranja, na daljinski uopce ne reagira.


#4

Slaba stara baterija u daljinskom?


#5

Mozda, ali na defultnom programu upravljanje daljinskim savrseno radi.
Problem je i kod pokretanja pritiskom na tipku na maticnoj.


#6

Rijesen problem! :slight_smile: Niti slabe baterije, niti stare baterije nego jedna promjena u kodu i to je to. :slight_smile:


#7

Znači,nije problem već pogreška.Također ne vidim veze ove diskusije s 4. kolom CM lige.


#8

Na prvu je to bio problem za koji se ispostavilo da je pogreška u kodu.


#9

Kako ste izveli okret i zaustavljanje paralelno s “benzinskom postajom”? Zadnje polje je premalo da bi se robot okrenuo bez sudara s kutijom. Padaju mi a pamet manevri s izlaskom iz polja i “parkiranjem” unatrag, no pitanje je koliko je takvo rješenje valjano, a i izvedivo mlađim učenicima.


#10

Slažem se.Jedino je tako i moguće parkirati :lijevo-natrag (rikverc)-naprijed.Sva sreća da je na crpkama INE to daleko jednostavnije.


#11

U opisu zadatka za 4. kolo slika prikazuje posljednji kvadrat predviđen za parkiranje cijeli dok je u segmentima staze taj isti kvadrat prikraćen za debljinu mBot kutije tako da za parkiranje mBot cisterne nema niti milimetra viška prostora.


#12

Postavite da se jedan motor vrti na jednu stranu, drugi na drugu… mBot ce se okretati oko svoje osi, a ne oko tocka…


#13

U tom slučaju zbog veličine polja udara u kutiju ili mu kotač ostaje izvan polja.


#14

jeste sigurni u to*?


#15

Apsolutno, situacija je kao što sam opisao. Ako tako pokušate okrenuti robota u zadnjem polju, najprije će udariti u kutiju, a čak i da nema kutije, jedan kotač bi mu ostao izvan polja.


#16

Ja sam sigurno probao ali nisam siguran da ste VI.Prisjetite se da je os kotača mBota dosta iza geometrijske osi ili težišta mBota.Parkiranje prema zadanoj stazi i prema uputama u zadatku bilo bi izvedivo jedino da mBot vozi unatrag (na rikverc) što bi značilo da ga na nekom dijelu staze trebamo zaokrenuti za 180 stupnjeva.


#17

Apsolutno je nemoguće parkirati se na zadani način bez kretanja u natrag, osim ako možda robot ne mora stati u zadnjem kvadratu. Mi smo napravili tako da stane između zadnjeg i predzadnjeg kvadrata. U uputama piše da robot ne smije stati izvan papira pa bi prema tome to bilo ispravno. Izrađivač zadatka bi se morao izjasniti o ovom slučaju.


#18

Pozdrav,

upute za bodovanje kažu:
Na kraju staze robot se mora zaokrenuti ulijevo i stajati usporedno s preprekom sa sva tri kotača unutar papira. Ako je robot van papira bilo kojim kotačem natjecatelj dobiva 0 bodova.
Dakle, samo na to morate voditi računa, sve varijacije na temu koje zadovoljavaju uvjete iz uputa za bodovanje su dozvoljene.


#19

U uputama za bodovanje ja vidim posljednji kvadrat potpun i benzinsku postaju INA u produžetku-nastavku staze dok je u segmentima staze taj isti posljednji kvadrat prikraćen upravo za širinu benzinske postaje INA koja je smještena u tom posljednjem kvadratu.Ili netko okreće pilu naopako.


#20

Tjeramo mak na konac.