Croatian Makers Liga treće kolo 18/19


#1

Dragi svi,
Materijale za pripremu ste dobili u ponedjeljak, nadam se da dobro napredujete i da su riješeni početni problemi. Zasad je bitno napomenuti da je nužno koristiti mBlock verziju barem 3.4.11, verziju 5 zasad ne preporučamo, no nije zabranjena. Kod imenovanja blokova izbjegavajte razmake.
Od opreme svakako ponesite:

  • barem jedno prijenosno računalo s instaliranim mBlock programom (verzija 3.4.11.),
  • produžni kabel,
  • minimalno 2 mBot robota po ekipi (ekipa starije dobne skupine neka uzme mBota na kojem je pričvršćen senzor za boju),
  • kartice u boji koje smo vam dali uz senzor za boju,
  • kabel za spajanje robota s računalom
    Ako vam ne odgovara termin natjecanja u vašoj regiji, slobodno se prijavite za sudjelovanje u 3. kolu u drugoj regiji, ali nam to javite emailom na ana.tolic@irim.hr

#2

Pozdrav

može link sa kojeg da preuzmem mBlock?


#3

http://mblock.makeblock.com/mBlock_win_V3.4.11.exe


#4

Hvalaaa Vam puno

Nataša


#5

Pozdrav
moje je pitanje- na radionici sam kablove priključila na senzor za boju i drugi na temperaturu, jer nisam imala dodatnih.
Sada sam ih vratila kako su bili, a za senzor za boju odabrala port 3.
Kada upišemo primjer 3.kola, nama ne radi apsolutno ništa, mBot se samo vrti…

Sigurna sam da sam kablove vratila u iste portove, jer sam si zapisala na radionici…u čemu griješim? Sve se bojim da ćemo odustati od trećg kola, jer jedan sat tjedno koji imam nije ništa, a danas smo tri sata radili i ništa odradili (::


#6

Jeste i kod programiranja pazili na portove? Po defultu je senzor za boju port1 pa ga i kod programiranja treba promijeniti na port u koji je zbilja prikljucen. Provjerite si portove na robotu i u kodu da se poklapaju, a ne da vam je senzor prikljucen na port 2, a u programu pise da je pod portom 4.


#7

Mislim da jesam: port 2 i 4 sam i inače koristila kod praćenja i sve je radilo…sad sam dodala senzor za boju na 3…i ništa ne radi

Ovaj program koji na m je primjer 3.zadatka- znači radi baš tako kako treba?


#8

Iskreno, ne znam, moji nisu uspjeli u 45min prepisati zadatak, a kamoli isprobati…


#9

Ajde, ovo je utješno…ja sam ih danas uzela dva sata s nastave, prepisali jesmo, ali…ne radi ništa.
lp
Nataša


#10

Vjerojatno nije vaš senzor uključen u isti port kao naš, uvijek se mora na to paziti kod prepisivanja programa, jer ne postoji obavezni port na koji se spaja koji senzor.


#11

LP, jeste li provjerili da nisu baterije istrošene?


#12

Mogu li se učenici na laptopima koristiti prethodno izrađenim programima (uključujući zadatak za vježbu)?


#14

Ne… Zadatak ce programirati na samom natjecanju kroz predvidjeno vrijeme od 90min.


#15

Hvala, ali niste razumjeli pitanje, nisam pitao programira li se zadatak unaprijed, nego mogu li se učenici koristiti postojećim programima pohranjenima na laptopu. Znam da zvuči čudno, no na prošlogodišnjem superfinalu je ovo bilo dopušteno (a nismo znali unaprijed i nismo iskoristili priliku).


#16

Molit cu @VladoLendvaj da odgovori na ovo pitanje.


#17

Ako govorimo o kodu koji je poslan kao primjer uz zadatak za vježbu, onda naravno da nakon prepisivanja ništa ne radi. U kodu koji je poslan nedostaje dosta stvari koje su pretpostavljam namjerno izostavljene da to učenici s mentorima dovrše i naprave. Naravno da ne radi nakon pukog prepisivanja.


#18

evo ja uspjela sada :wink: Nataša probajte ponovno izmjenjati portove- ja sam iskopčala pa ukopčala 2 i 4 i kod spajanja com 1 i com 4 išla na com 4 i evo prebacila. Također sam stavila u navodnike tekst u blokovima. Pazite da nemate razmak kod pracenje_1.pozdrav!


#19

Mogu se služiti kodovima iz ranijih zadataka i zadatka za vježbu, onima koji ne znaju kako ih povezati da riješe konkretan primjer neće pomoći, a onima koji shvaćaju zadanu stazu će pomoći da ne griješe u nečem trivijalnom. Oni koji ne razumiju problem će se samo još više zbuniti kad im program koji rješava stazu s pripreme ne riješi stazu s natjecanja :slight_smile:


#20

Hvala na odgovoru, ovo će nam olakšati pripremu (još samo da “ukrotimo” senzor boja :slight_smile:).


#21

Poštovani Vlado,
Poštovana Ana,
Poštovani svi,

imam veliki problem i molim za pomoć!

U raspisu za treće kolo je navedeno: "Tim iz svake dobne skupine može imati maksimalno 4 natjecatelja."
U mlađoj dobnoj skupini imam sedam pametnih glavica i nije mi jasno kako da odredim tko će ići na natjecanje.
Nije problem rangirati ih, nego je problem kako nekima od njih objasniti da ne mogu sudjelovati, odnosno ići s ostatkom tima na natjecanje u drugi grad.

Meni je ovo VELIKI problem!