Micro:bit - Windowsi 10 i rad bez interneta


#1

Ukoliko imate Windows 10 OS instaliran na vašem računalu / tabletu a zanima vas mogućnost programiranja micro:bita na lokacijama gdje Internet nije uvijek prisutan tada (možda) imate sreće jer je već neko vrijeme na tržištu prisutna aplikacija koja vam omogućava upravo to!

Kako ju instalirati?
Aplikacija je besplatna i može ju se instalirati preko Wondows Store stranice. Na žalost da bi mogli odraditi instalaciju - morate imati pristup internetu no nakon instalacije konekcija vam više nije potrebna.
Do aplikacije možete doći tako da kliknete na Start i počnete tipkati riječ “store” - nakon čega bi vam se trebala pokazati aplikacija Windows Store. Ukoliko vam se ista ne pokaže tada bi ste istu stvar trebali moći odraditi otvaranjem nekog Web Browsera i odlaskom na adresu https://www.microsoft.com/hr-hr/store/apps?rtc=1

Jednom kada otvorite tu stranicu ili pokrenete aplikaciju ta bi vam se u gornjem desnom kutu prozora trebalo pojaviti polje Search
image

Aktivirajte unos u tom polju lijevim klikom miša unutar kvadratića te upišite riječ “microbit” i pritisnite tipku ENTER (nemojte odabirati ništa iz popisa aplikacija koje vam se pri tom prikazuju).

Po pritisku tipke ENTER prebaciti će vas na ekran sa popisom pronađenih aplikacija. Jedna od onih u popisu bi trebala i aplikacija MakeCode for micro:bit (zelena ikonica):
image

Kliknite na tu sličicu i u novom prozoru vam se trebaju pojaviti i detalji aplikacije - od prikaza ekrana do opisa i popisa zahtjeva. Ukoliko se aplikacija može instalirati na vašem stroju tada pored sličice postoji i opcija Dohvati aplikaciju na koju možete kliknuti (u suprotnom je opcija onemogućena i ispod nje piše da aplikacija ne funkcionira na vašem uređaju).

Klikom na tu opciju pokrećete instalaciju programa na vašem uređaju. Slijedite upute i jednom kada se instalira - program ćete moći pronaći u popisu programa.

Program pokrećete kao i svaki drugi. Kada ga pokrenete dobivate ekran izgleda vrlo sličnoga onome što dobijete otvaranjem stranice za programiranje preko web adrese https://makecode.microbit.org/#. Voila! :smile:

Napomene!
Ono što je ovdje potrebno napomenuti je da će vam internet ponekad ipak zatrebati. Kao prvo - pri svakom pokretanju programa isti će provjeriti da li imate vezu sa internetom pa ako ista postoji - probati će uzeti nadogradnje ako one postoje (noviju verzijau programa).
Drugi razlog za postojanje interneta je situacija kada trebate započeti program koji koristi neki od dodatnih paketa koji nisu inicijalno prisutni pri pisanju projekta. Dakle: ako trebate nešto dodati preko Advanced -> Add new package tada to nećete moći napraviti bez prisustva interneta (no jednom kada paket dodate u projekt tada vam internet više nije potreban pa tako možete recimo imati negdje već gotovi početni projekt u obliku .HEX datoteke u kojemu je potreban paket već dodan i samo ga uvesti u novi projekt).

Bonus info za one koji čitaju do kraja!
"… no to nije sve!" poznata je fraza koja većem dijelu starije publike izlazi i na uši … jer ovdje postoji i jedna prednost korištenja ove “offline” aplikacije.
Da li vam je možda opterećujuće da svaki program prvo morate snimiti negdje na disk a onda ga tek slati na micro:bit? Eto! Ovaj program vas može riješiti tih muka! Naime ako je verzija vašeg microbit:firmwera veća od 241 (oni tvrde da je i 241 dovoljan) tada će vam “Download” gumbić učiniti sve umjesto vas - kompajlirati, pronaći vaš (naravno već spojeni na USB) micro:bit i isprogramirati ga bez muke!

Želite li znati više o firmware-u tada možete pogledati u drugi članak:
https://forum.croatianmakers.hr/t/micro-bit-firmware/817