Novi sam u mbot pomoc


#1

Zdravo , prije par dana sam kupio mbot robota pa sam pocetnik tacnije nisam kupio vec dobio na poklon pa ako moze netko da mi objasni kako da npr , prije pocetka kretanja robota diode gore u zelenoj boji a kad se pritisne tipka na mbotu da gori plava i kad dodje do odredjenog mjesta da stane i da gori crvena dioda
Hvala.


#2

Bok,
Ovdje možete pronaći edukacijski materijal :slight_smile:


#3

Zdravo ,
Ako mi mozes odgovorit na ovo pitanje i pomoci mi posto bas ne kontam ovo


#4

znaci, nakon sto postavis naredbu da se radi o
mBot programu onda
stavis da se upale zelene diode, zatim
cekaj sve dok se ne pritisne gumb, zatim
upali plave diode, zatim
vozi ravno tom i tom brzinom
cekaj tolko i tolko, zatim
vozi ravno brzinom 0
upali crvene diode


#5

Zdravo bil mi mogao to da napravis i da mi slikas pa posaljes sliku.
Hvala


#6

Ma nemas beda! :slight_smile:


#7

Jel sve bas ovako i ovi brojevi za brzinu i to ?


#8

Sve brojeve mozes mijenjati po zelji. Ako mijenjas brojeve na ledicama mijenjas i nijansu boje, brzinu znas i sam, a sa cekanjem produzujes vrijeme voznje. Tamo gdje su nule znaci da se ta radnja prekida.


#9

Ahm , super , hvala ti mnogo!


#10

Jel imas neki account ili email da te kontaktiram da te pitam jos nesto ?


#11

Ovdje isto postoji opcija privatnih poruka tako da slobodno pitaj preko toga ako imas pitanja. :slight_smile:


#12

Pozdrav, da li mi neko moze pomoći oko ovog zadatka:

  1. Na početku postavite svog mBot robota na list 1 tako da njegov prednji dio stoji unutar označenog pravokutnika na listu 1. Neka prije početka kretanja RGB diode na robotu budu ugašene.
  2. Pritiskom na tipku mBot robota potrebno je izvršiti njegovo pokretanje i paljenje RGB dioda na način da tijekom kretanja do kraja staze diode na robotu svjetle rotacijskim svjetlima. To ćete postići na način da će svakih 0.5 sekundi lijeva/desna RGB dioda svjetliti crvenom/plavom bojom. Dakle ukoliko u prvih 0.5 sekundi lijeva RGB dioda svjetli crvenom a desna RGB dioda plavom bojom, tijekom sljedećih 0.5 sekundi lijeva RGB dioda svjetliti će plavom a desna RGB dioda crvenom bojom itd.
  3. Nakon što ste pokrenuli Vašeg robota potrebno je da on bez izlijetanja sa staze dođe do lista broj 5 tj. dijela lista koji je prefarban crnom bojom.
  4. Kada je došao do crnog dijela lista broj 5 potrebno je da Vaš robot upotrebom senzora za praćenje linije detektira crno područje na papiru i stane. Nakon toga je potrebno da Vaš robot okretanjem unazad pređe na list papira broj 6 a zatim se kreće unatrag do zadnjeg lista papira tj. do kraja staze.
  5. Nakon što je kretanjem unatrag došao do kraja staze tj. zadnjeg lista Vaš mBot mora se parkirati na dijelu lista s ucrtanim dijagonalnim linijama i slovom P. Jednom kada robot završi svoje kretanje i parkira se, njegove RGB diode moraju se ugasiti.

#13

Ajde posalji i sliku poligona, jako je tesko odrediti sto i kako ako nemamo neku predodjbu.


#14

Pozdrav, Ovo je taj poligon u pitanju je list papira format A4.


#15

Gdje je zapelo? Do kojeg si djela dosao?


#16

Problem je u rotacijskim svjetlima?


#17

Mislim da je tehnicki neizvedivo napraviti rotacijska svjetla uz ostala kretanja. Mozes staviti da jedno svjetlo svjetli nesto kratko pa drugo i da to svjetli uz voznju, odnosno vremena svjetljenja bit ce i vremena voznje. Onaj tko je radio zadatak vam je poprilicno zapaprio. :smiley:


#18

Baš tako…:slight_smile: Ipak hvala na pomoci…


#19

Zadatak nije neizvediv, ali je zeznut. Ako zapnes, tu smo.


#20

Već sam zapeo,kojom komandom povezati da rotacija i kretanje rade istovremeno. Pojedinačno radi kretanje i rotacija u dva nezavisna programa, a kad se sastave komande neće.