Kako nije bilo pripreme za pretkolo može pomoć ako je netko rješio zadatak.
Pretkolo 2022./2023
Pozdrav, moraju li novi roboti imati i nove microbitove, ili mozemo koristit i stare microbitove sto smo dobili prije 5 godina?
Pozdrav,
za zaustavljanje na kraju crne crte je dovoljno koristiti senzore za praćenje linije. Na robotu su 3 takva senzora s prednje strane (u Mind+ su označeni kao L1, M i R1). S obzirom na njihov međusobni razmak, u isto vrijeme mogu samo 2 biti na liniji. Drugim riječima, kad je robot sa sva 3 senzora na bijeloj podlozi, ili samo s lijevim i desnim istovremeno, znači da je došao do kraja linije.
Nadam se da je pomoglo
Stalno su 2 senzora na crnoj crti. Jedino kad robot dodje na kraj crte da ga rukom sklonim s crne crte.
Pozdrav,
robot će pratiti crnu crtu onako kako mu u programu zadate. Tako mu možete postaviti uvjet da prati crtu sve dok primjerice sa senzorima L1 i R1 ne detektira bijelu podlogu. Tada ga zaustavite. Nije potrebno (a niti dozvoljeno na natjecanju) rukom ga micati sa staze.
Pozdrav,
za isključenje svjetla na RGB svjetlećim diodama koristite naredbu pin P15 clear all LEDs.
Pozdrav. Budući da u izradi videu sva kretanja imaju petlju forever, a mi imamo kraj linije, može pomoć kojom petljom robot slijedi liniju. Ukoliko stavimo repeat until L1=0 i M=0, a ostalo posložimo unutar if then ništa se ne dešava (barem ne naš robot), a kada stavimo forever dođe do kraja i zaustavi se, ali onda ne postoji mogućnost da se pokrene još tih par cm do kraja cilja S.
Draga Ivana,
dajte sliku programa da bude jasnije jer repeat until naredba je ta kojom se može kontrolirati kretanje i zaustavljanje robota.
Ana
Ana je dala rješenje postavite kretanje u petlju repeat until, a ponavlja dok senzori L1 i R1 nisu na bijelom dijelu staze…
Dobar dan. nova sam u svemu ovome. Nisam prošla nikakvu edukaciju i imam puno pitanja…Moramo li uopće sudjelovati u pretkolu, a da nemamo posljedice za daljnje natjecanje? Imam dvije kategorije djece moraju li obje sudjelovati kako bi se dalje nastavilo natjecanje?
Draga Jasminka,
isprobajte samo ovaj program čiju sliku šaljem i provjerite radi li. Svaki put kad pritisnete na tipkalo A trebaju se uključiti RGB svjetleće diode plavom bojom (to su one diode ispod robota).
LP,
Ana