Pretkolo 2022./2023


#1

Kako nije bilo pripreme za pretkolo može pomoć ako je netko rješio zadatak.


#2

Pozdrav, moraju li novi roboti imati i nove microbitove, ili mozemo koristit i stare microbitove sto smo dobili prije 5 godina?


#3

Pozdrav,
mogu se koristiti stari mocrobitovi.


#4

Prvi put sudjelujemo i dobro došla je svaka vrsta pomoći. Hvala :heart:


#5

Draga Jasenka,

u kojem dijelu zadatka trebate pomoć oko rješenja?


#6

Kako se zaustaviti na kraju crne crte, jer u naredbama nemamo “timer”?


#7

Pozdrav,

za zaustavljanje na kraju crne crte je dovoljno koristiti senzore za praćenje linije. Na robotu su 3 takva senzora s prednje strane (u Mind+ su označeni kao L1, M i R1). S obzirom na njihov međusobni razmak, u isto vrijeme mogu samo 2 biti na liniji. Drugim riječima, kad je robot sa sva 3 senzora na bijeloj podlozi, ili samo s lijevim i desnim istovremeno, znači da je došao do kraja linije.

Nadam se da je pomoglo :wink:


#8

Mi se mučimo s naredbama za plavo svjetlo…koji treba svijetliti do kraja…


#9

Stalno su 2 senzora na crnoj crti. Jedino kad robot dodje na kraj crte da ga rukom sklonim s crne crte.


#10

Pozdrav,

robot će pratiti crnu crtu onako kako mu u programu zadate. Tako mu možete postaviti uvjet da prati crtu sve dok primjerice sa senzorima L1 i R1 ne detektira bijelu podlogu. Tada ga zaustavite. Nije potrebno (a niti dozvoljeno na natjecanju) rukom ga micati sa staze.


#11

Pozdrav,

za isključenje svjetla na RGB svjetlećim diodama koristite naredbu pin P15 clear all LEDs.


#12

RGB_diodeSvijetle 4 donje ledice.


#13

Pozdrav. Budući da u izradi videu sva kretanja imaju petlju forever, a mi imamo kraj linije, može pomoć kojom petljom robot slijedi liniju. Ukoliko stavimo repeat until L1=0 i M=0, a ostalo posložimo unutar if then ništa se ne dešava (barem ne naš :frowning: robot), a kada stavimo forever dođe do kraja i zaustavi se, ali onda ne postoji mogućnost da se pokrene još tih par cm do kraja cilja S.


#14

Draga Ivana,

dajte sliku programa da bude jasnije jer repeat until naredba je ta kojom se može kontrolirati kretanje i zaustavljanje robota.

Ana


#15

Ana je dala rješenje postavite kretanje u petlju repeat until, a ponavlja dok senzori L1 i R1 nisu na bijelom dijelu staze…


#16

Bi to bilo u redu? Hvala unaprijed.


#17

L1 i R1, ne L1 i M, postaviti na vrijednost 0


#19

Dobar dan. nova sam u svemu ovome. Nisam prošla nikakvu edukaciju i imam puno pitanja…Moramo li uopće sudjelovati u pretkolu, a da nemamo posljedice za daljnje natjecanje? Imam dvije kategorije djece moraju li obje sudjelovati kako bi se dalje nastavilo natjecanje?


#20

Koristili smo ovu naredbu za gašenje, ali se ne ugase RGB :frowning:


#21

Draga Jasminka,

isprobajte samo ovaj program čiju sliku šaljem i provjerite radi li. Svaki put kad pritisnete na tipkalo A trebaju se uključiti RGB svjetleće diode plavom bojom (to su one diode ispod robota).

LP,

Ana

image