Pretkolo croatian makers


#1

Pozz svima,
kako bi smo mi trebali napraviti da robot ide po stazi bez senzora?
Da pokusamo izmjeriti vrijeme i onda napraviti program?
Hvala na odgovoru!


#2

:laughing::laughing::smile::persevere::laughing::laughing::laughing::laughing::laughing:


#3

I meni nije jasno…idemo samo naprijed, nazad,ili???


#4

Osim što me muči zadatak, muči me i vrijeme, jer imam jedan sat tjedno za to predviđeno. Imam svaki dan 7 sati, djeca su vezana za prijevoz, autobus ide u 14 sati i to je to. Imam dva puta slobodan nulti sat na koji dio djece ne može doći, opet zbog prijevoza. Nisam sigurna da će oni prije četvrtka vidjeti zadatak, ne znam kad bi ga mogli riješiti, za 45 minuta???
A snimiti???

Možda ipak malo obzira jer ja sam samo učitelj sa punom satnicom, iz malog mjesta gdje su djeca putnici i nemamo vremena na biranje. A da ja napišem i samo da skupa snimimo, mislim da nema smisla. onda je to uzalud.

LP


#5

Pozz svima,
ni mi ne znamo treba li pratiti crtu ili samo ici preko njih do cilja?


#6

Onako kako sam ja shvatio stvar: imate robota koji treba ići u krug i presjecati linije sa bodovima. Treba doći od linije START do linije cilj poštujući pravilo o neizlasku izvan papira.
Kako to napraviti bez senzora?
Odredite brzinu, znate kako se zakreće, štopate i radite fine tuning za pojedine segmente. Dakle LEGOLAND :slight_smile:


#7

Sad mi tek nije jasno. Zar ne treba robot ići naprijed, okret za 90 u lijevo pa ravno…i takop po svakoj crti?
Ako je samo ravno preko svih crta i onda okret udesno na kraju/sredini trećeg papira…onda je to laganini.


#8

pa i rečeno je da je laganini :slight_smile:


#9

ok onda je riješeno :slight_smile:


#10

Robot treba koristiti samo naredbe run forward i turn right i set led on board .Nikakve senzore niti ista drugo .Problem je sto ga treba isprobavati 1000 puta jer treba nastimavati brzinu .Na vise mjesta brzina je 75 jer je 100 previse pa se npr zakrene i pređe papir.RGB diode ljubicasta boja je spoj dioda crveno 128 i dioda zeleno 128.Uglavnom meni tezak zadatak.Djeca nisu uspila rijesiti u 45min.Djecu vidim samo jedanput tjedno jedan sedmi sat jer radim u 4 skole.Potrebno je puno pripreme i po mogucnosti jedan dobar tutorial…


#11

Tako je, ovo je zaista zamišljeno kao jednostavan zadatak, samo par naredbi za kretanje i isprobavanje. Molim Vas još jednm da shvatite da nije sve u natjecanju već u tome da krenemo raditi. Imate vremena do prvog kola i biti će objavljeni novi edukacijski materijali. Rezultati sa ovog pretkola ne utječu na nikakav dajnji odabir djece ili ukupne rezultate, samo želimo da svi zajedno krenete raditi i da se pokrene komunikacija na forumu i međusobno pomaganje.

P


#12

@andrea1982,

ne mora biti sve 100% na milimetar, niti robot mora biti najbrzi na svijetu, vazno je da djeca shvate koncepte osnovnog kretanja robota i da se pozabave s time.

P


#13

I ja sam u istoj situaciji kao i kolegice. Vidim djecu jedan sat tjedno, ograničeni smo prijevozom i mojim radom na dvije škole… Imao bih molbu da se zadaci za prvo kolo i sva naredna kola dostave bar 2-3-4 tjedna prije kako bi imali vremena to dobro odraditi sa djecom, a ne da sve bude zbrda-zdola i da mi učitelji moramo odrađivati glavninu posla.

Moram napomenuti da sam ja djecu vidio 3 puta od kad smo preuzeli robote, imam mlađi uzrast 3.i4. razred pa bi volio da zaista shvate ono što rade, ne trebam pričati o tome kako je programiranje jedan od težih dijelova informatike, te djeci treba vremena da ulove “spiku”.


#14

Zanima me još koliko djece pristupa pretkolu i čije rezultate šaljem!?!? Od 4 najbolja učenika ili!?


#15

Broj sudionika nije ograničen mogu sudjelovati svi koji to žele i uspiju napisati program koji radi. Jedino se za ekipni rezultat uzimaju 4 najbolja rezultata. Tako barem stoji u uputama.


#16

Pozdrav svima!
Mene muči lagano skretanje robota iako mu je zadano da ide ravno naprijed. To nam se događa kod tri robota. Ostala dva recimo idu koliko-toliko ravno.


#17

@ikucek,

kako je rekao @kondrasek, nema limita na broj sudionika u pretkolu i online kolu. Također, šalju se rezultati svih sudionika a onda mi odabiremo 4 najbolja kao tim koji osvaja bodove za školu.

P


#18

@Ivona,

to je normalno, mBotovi motori nisu savršeni. Ukoliko želite da Vaš robot ide skroz ravno možete iskoristiti naredbe set motor M1 speed i set motor M2 speed u mBlocku kako bi podesili različite brzine motora pa na taj način usporili (ili ubrzali) jedan motor kako biste kompenzirali i kako bi robot išao ravno.

P


#19

Možete li mi objasniti princip bodovanja na ovom primjeru: Učenik je pokrenuo robot pritiskom na tipkalo na robotu. Robot se kretao unutar papira do linije sa 60 bodova. Tada je jednim dijelom robot izašao sa staze. Robot se nastavio kretati unutar papira do linije 120 i nakon toga se do cilja kretao izvan papira. Bodujem li tu vožnju tako da je osvojio 20 bodova zbog tipkala + 60 bodova na stazi - 10 bodova zbog izlaska papira = 70 bodova ili 20 + 120 - 10 (prvi izlazak s papira) - 10 (drugi izlazak s papira) = 120 bodova? Hvala na pomoći!


#20

@Ivana_Stancin,

vožnja se prekida čim robot prvi put izađe s papira i samo se taj dio boduje. Učeniku se ne oduzimaju kazneni bodovi za izlazak s papira ukoliko se to nije dogodilo nakon prelaska ciljne crte.

P