Priprema treće kolo


#13

također pokazuje failed :frowning: i druge portove i blok je bez razmaka…ne znam…a imam 1 sat tjedno učenike-nema šanse stići ni pokušati zadatak


#14

Koju verziju mBlock softvera koristite?


#15

Poštovani,
do danas sam vježbala sa svojim učenicima zadatak za treće kolo. Danas na satu se moj laptop nekoliko puta restartirao, samostalno. Nije pokazivao grešku, jednostavno je ponovo pokretao rad. Nakon tih nekoliko puta restartanja, izgubili smo naredbe za boju (sensor u robots naredbi) . Već nekoliko sati pokušavam ponovo ići na extension, menage ekstensions i dograditi senzore, ali ne uspjevam. Upišem Me Color Sensor ali mi ne daje opciju download. Ima li netko savjet?


#16

extensions pa u popisu extenzija kliknite na me color


#17

Na popisu nemam me color. Išla sam skinuti sa predloženih linkova iz prethodnih postova. imam na desktopu skinutu ekstenziju u zip obliku, ali ju ne znam ugraditi u moj program za robota.


#18

Uninstalirajte mblock pa instalirajte ponovo


#19

To mi je već palo na pamet, pokušat ću! Hvala na brzim odgovorima!


#20

Deinstalirala sam program, i ponovo instalirala verziju …3 Nemam color senzore dostupne. Kada kliknem na “menage exstenzions” pojavi se : Connectio timeout
Ne znam što da radim:


#21

Kad mBlock zeza možete posjetiti http://www.mblock.cc/extensions/19 te pritisnuti Ctrl+F i pomoću tražilice pronaći proširenje koje vam treba. Ovo su ekstenzije:
http://www.mblock.cc/extensions/uploads/45e24e55742eb3cee97cfe362d4d92847effc35c.zip


#22

Molim pomoć. Učitali smo program, robot prepoznje crvenu boju, prati crtu ali plavu i zelenu ne očitava. Sve smo napravili kao što je u zadatku. Gdje je greška???


#23

Vrijednosti za crvenu, plavu i zelenu boju mjenjajte u svojom programima ovisno o osvijetljenosti prostorije u kojoj se nalazite.


#24

također proučite: Očitanja Color senzora na ekranu računala


#25

Hvala, sutra ćemo pokušati.


#26

Mijenjali smo vrijednosti boja. Na startu robot prepozna crvenu karticu i svijetli ( kad zamjenimo crvenu karticu sa plavom ili zelenom prepozna ih na tom mjestu i svijetli tom nijansom). Problem je da u daljnjem prolasku stazom ne prepoznaje ni plavu ni zelenu ni crvenu karticu sa istim podprogramom.


#27

Nama je potuno isto, nažalost, ne znamo kako da riješimo, svaki dan mi dolaze, muče se, izostaju sa nekih satova, za sad nismo uspjeli. Strah nas uopće ići, a prijavili smo se.


#28

VladoLendvaj
također proučite: Očitanja Color senzora na ekranu računala. Proučili ali nemamo naredbu Write line.


#29

Radite i testirajte program dio po dio. Pomozite si tako da odvozite dio staze pomoću timera, a onda kad dođete blizu kartice, uključite detekciju.


#30

Odradite dio iz uvoda s navedenog linka, pa ćete imati write line:
Pod ekstenzijama uključite Communication
u desnom donjem kutu promijenite recv encode mode na char
uploadajte program sa slike
Ponovo odite na connect nakon što se program uploada i spojite serijski port
Dobit ćete očitanu vrijednost crvene
Na isti način možete dodati i ostale boje


#31

Poštovani Vlado, mogu li se dva Me Color senzora koristiti za uspješno praćenje crte umjesto line folowera i očitavanje boje za skretanja (robo rescue staza)? Drugo pitanje je kako mBotovi mogu savladati uspone na rampama koje su prilično strme? Molim komentar i savjet. lp


#32

Trebalo bi moći, u svakom slučaju može line folower i color sensor, a za uspone i prepreke preporučam jače motore, kakvi su u makex kompletu, te staviti 2 kotača naprijed umjesto kuglice, npr neki od Lego kotača.