Tema za ispuhivanje :D


#1

Evo jedna slobodna tema za sve i svasta.
Recimo, mi smo jucer snimali robote za natjecanje. Poludili smo svi, snimanje koje je trebalo trajati mozda 15min trajalo je 2 sata. Stavili smo nove baterije i roboti su poludili, apsolutno niti jedan program nije radio, roboti ni otprilike nisu isli po stazi, klinci su sve morali preslagivati… Probali smo staviti isti program na 2 robota i isprobati i svaki je vozio drugacije… Stavljali smo baterije od onog koji je dobro prosao na onog koji nije i opet nije valjalo, bilo smo na rubu suza, kako klinci, tako i ja… Ali, uspjeli smo i usput izvjezbali zivce…
I mogu reci da su ovakvi zadaci gdje robot ima slobodno kretanje (bez senzora) poprilicno teski s obzirom da baterije igraju ogromnu ulogu.

Kakva su vasa iskustva s ovim prvim kolom?


#2

@Dejan_PT ista stvar ovdje. Klinci naprave program probaju prije snimanja i sve super. Idemo snimiti, znači mBot je samo resetiran i ugašen, i onda kao da je pošandrcao, vozi svuda, samo ne po stazi.

Uglavnom, skužili smo da je potrebno robotu dati vremena da se ‘‘odmori’’. I nisam siguran, ima li veze brzina robota, ali uglavnom, okrugle brojke ga manje motaju, tipa brzine 100, 200, 400… itd, dok, one finese u zavojima mu rade probleme. To je kod nas tako bilo.


#3

Nama je ovo 3. kolo i imamo već poprilično iskustva i s robotima i sa snimanjem, ali svejedno smo čitavo prijepodne snimali, vjerojatno preko 50 puta, bez senzora je uistinu teško jer kotači lagano plešu, a vrijeme koje naštimavamo moramo mijenjati u odnosu na stanje napunjenosti baterija.


#4

I mi smo vec upoznati s tim od 1. lige, ali ovo je bio dosad najzeznutniji zadatak za izvesti… dosad su zadaci bili sa pracenjem linije i roboti su se stalno ispravljali ako bi malo skrenuli, ali ovdje ako je jedan motor bio sporiji, odeeee… :smiley:


#5

Točno to. Koja je korelacija vrijednosti brzine u programu, ako stavimo set speed 400, sa stvarnom brzinom, tipa 40cm/s?


#6

Postoji li uopće negdje nešto o tome?


#7

Mozda bi je cak i bilo kad bi baterije imale konstantni napon, ovako se nema smisla uopce zamarati s time jer ce sa svakim prolaskom staze baterijama padati napon i svaki sljedeci prolazak ce biti drugaciji s drugacijom brzinom i smjerom…


#8

već su dane u programu optimalne, iznad 250 ne vrijedi ići, sve ovisi o stanju napunjenosti i kvaliteti baterija, nove duraselke imaju svakako daleko viši napon od punjivih baterija, nadalje ti motori koliko god da imaju povratnu vezu za održanjem konstantne brzine nemoguće je očekivati čuda, motori “stalnog karaktera” se ugrađuju u gramofone koji koštaju kao nove nekretnine


#9

Znači osuđeni na metodu pokušaja i pogrešaka. Ako ništa drugo, klinci su izvježbali živce.


#10

mislim da je vise metoda srece jer je prolazak robota ovakvim slobodnim stazama upravo to, sreca, dok se poklope elementi programa i napunjenost baterije…


#11

Lagan zadatak za treniranje živaca, barem su ustanovili koji elektromotor valja i jednako vrti kotače (mBot) a koji baš i ne, koliko trenje i vrsta papira ovisi o zadatku. (dali su mi mob sa 290 snimaka od 9h do 15h su isprobavali i još jedan sat danas)


#12

a ja sam mislio da je mojih 2 sata puno… mi smo isprobali, dok smo vidli da ide dobro, snimili i tako dok nismo sve snimili, da smo odmah tako krenuli, trebalo bi nam i manje… ali smo i naucili… :slight_smile:


#13

Bravo za svih i čestitke! Vi ste snaga ovoga projekta, hvala Vam što intenzivno radite s vašim učenicima! Sljedeće kolo će biti jednostavnije, odnosno trebati će vam sigurno manje živaca!

P


#14

Mi svaki tjedan sa djecom radimo, jedan dan na jednom kraju otoka a drugi dan na drugom kraju, skoro 3 sata dok ne uštimamo robote sa stazom a djeca odlaze vesela kućama i jedva čekaju rezultate. Nabavili smo baterije na punjenje tako da nas roboti više ne zezaju kao sa običnim baterijama.


#15

Evo čisto me zanima je li moja područna škola sa svojih 28 učenika “najmanja” od svih škola koje sudjeluju u ovom odličnom projektu?


#16

Nije :slight_smile: Mi nismo ni škola već udruga i imamo trenutno 14 djece u projektu no ima škola koje su se priključile ove godine u program i koje su se fokusirale samo na 7 i 8 razrede pa i oni nemaju puno uključenih učenika.


#17

Kod nas na Mljetu ima 6 učenika koji su se zeljeli ukljuciti u robotiku, od 5-8 razreda :slight_smile:


#18

Mi trebali za 2. kolo dobiti nove punjive baterije pa nisam kupovala obične… Danas nam na kraju kupili nove obične baterije i dva smo sata preslagivali programe od petka :(. Jedino što smo znali da programi neće raditi isto s novim baterijama i opet su djeca bila na rubu živaca…


#19

mi cemo sutra staviti nove, obicne, najjeftinije prije natjecanja, isprobati robote, posloziti i tako idemo na natjecanje. :smiley:


#20

Jeste li spremni?! :smiley: Nasa regija krece danas, svi smo uzbudjeni, klinci zbog puta, a ja isto… :smiley: