WER 2018 novosti


#1

Dragi mentori i učenici!

Uskoro slijede novosti oko ovogodišnjeg WER natjecanja, pod ovim topicom možete pratiti novosti i postavljati pitanja.


#2

Pozdrav. Kad su prijave?


#3

Lijep pozdrav,

krenuli smo s pripremama. Imamo dva Abilix robota. Na jednom imamo problema s kontrolerom. Probali smo isti program s istim postoljem s različitim kontrolerom i jedan od kontrolera ne radi kako treba. Kao da ne učitava dobro program. Ne znamo što da radimo. Formatirali smo ga, ali nema nikakovog učinka.
Trebali bi pomoć da ekipa može raditi.

LP,

Ljiljana Miletić


#4

Probajte drugo računalo, usb port ili usb kabel. Može i malo precizniji opis greške, pokrene li se robot, pa samo ne radi baš sve kako je očekivano, ili se niti ne pokrene?


#5

Robot se pokrene, malo ide,pa se počne okretati. Isti program uz drugi kontroler obavlja zadatak. Snimali smo u njega program i s drugog računala.


#6

Probajte promijeniti baterije


#7

Provjerite zupčanike koji pokreću kotače. Da se možda nisu zupčanici i osovine rasklimale (nisu više savršeno na mjestim), pa kad zupčanik izađe van zupčanika zapne ili se ne okreće.


#8

Evo snimili smo video robota. Na robotima je bio isti program te jedan radi, a jedan ne. Također probali smo staviti na ovaj što ne radi kontroler s robota koji radi i izvršava sve bez problema. S time smo došli do zaključka da su postolje, motori i senzori uredu. Mi sumnjamo na kontroler. Svaka preporuka je dobrodošla. Baterije smo mijenjali više puta i ništa.
Šaljemo video od dva robota s istim programom.
Video: https://imgur.com/gallery/OnenXMH


#9

Da, osim kablova, još je ostao samo kontroler kao opcija onog što ne radi. Ako ne proradi s kablovima od ispravnog, pogledat ćemo s dobavljačima što se može napraviti.


#10

Puno Vam hvala na javljanju. Sve smo opcije isprobali i nikako nam ne ide. Mi isto mislimo da nam je problem u kontroleru.


#11

Na snimci se čini kao da srednji senzor linije ne radi. Robot jako šeta lijevo-desno, jer liniju prati, čini se, sa druga dva srednja senzora (ona oko centralnog senzora).
Rekli ste da kontroler ne radi ni na drugom postolju sa drugim žicama i senzorima. Najvjerojatnije je, kao što ste rekli, greška na strani kontrolera.
Pokušajte vidjeti žičice u konektoru na kontroleru za srednji senzor. Da li su sve na broju, da nisu savinute… možda neka nije bila dobro zalemljena, pa se odlemila…
Sretno s popravkom ili zamjenom :slight_smile:


#12

Sve smo isprobali i ne ide nam. S kontrolerom imamo problema.


#13

Pozdrav, mi smo čitali pravila za odrađivanje zadataka s abilixom, ali smo zapeli na pretvaranju znamenki. U zadatku piše da kut između ploče i Zemlje mora biti manji od 45 stupnjeva. Na slici riješenog zadatka je kut od 90 stupnjeva naspram Zemlje. Može pojašnjenje koja mora biti početna pozicija, a koja krajnja?

Hvala unaprijed!


#14

Da li su vec pocele prijave za WER 2018? Kakvi su zadatci?


#15

Događa li se i vama da se pri pokretanju programa jedan kotač vrti bez problema, a da se drugi zavrti i kao da se zaglavi. Probali smo s promjenom kablova i motora.


#16

Nama se događa da zapne ili se ne okreće (slobodno se vrti) kotač. Zupčanici, osovine ili pogonski motori se zamaknu nakon nekog vremena, jer nisu dobro učvršćeni/ne daju se učvrstiti (bolje bi bile closed-loop verzije motora/pogona).
Malo ih namjestimo/poravnamo i opet rade neko vrijeme ok.


#17

Rješavamo zadatke za natjecanje. Je li možda imate informaciju što treba napraviti kod zadataka za pretvorbu znamenki.


#18

Da li slucajno postoji ekipa koja ima opremu a nece na natjecanje??


#19

Poštovani, ako je dijete u lipnju 2018.bilo 4.razrred, spada li u nižu illi višu dobnu skupinu s obzirom da je sad 5.?
Naš robot je potpuno nepouzdan. Svaki put kad ga upalimo, on radi nešto drugo (bez da mijenjamo program). Totalna lutrija. Baterije su na full.


#20

Bok, postoji li mogućnost da robotu time ne radi? Koliko mu god stavimo sekundi da vozi po crti, on piči i ne zaustavlja se. Možda mu se sat pokvario? Lp