Pozdrav svima!
Molila bih vas za pomoć. Lampice se ne gase iako je postavljeno da kad timer postane veći od trajanje da se ugase sve lampice??
2. kolo CM lige
Linija se može pratiti na nekoliko različitih načina, u nekima stane na bijelom, u nekima ne.
Pa da, treba pratiti liniju, u početku može npr pratiti liniju tako da ne staje kad dođe na bijelo, a pri kraju je može pratiti tako da stane na bijelo
U forever petlju možeš ubaciti petlju repate until u koju se mogu ubaciti svi kodovi za praćenje crte
Ajde da se i ja uključim u raspravu!
Umjesto u petlju FOREVER, stavite petlju REPEAT UNTIL u kojoj se provjeravaju vrijeme prolaska i stanje senzora linije.
S obzirom da je veliki komad kraja staze ravan, uvjet je da je vrijeme >vremena prolaska “grbavoga” dijela i da senzor linije pokazuje 3 (vani je). (ići će ravnim dijelom, pa to funkcionira)
Tu izlazi iz petlje i stavi se zaustavljanje… Nakon toga se poigramo diodama
Radi provjereeno.
repeat until line follower = 3 and timer > 10 recimo. Izracunas koliko je robotu otprilike potrebno da prođe one kritične zavoje i taj broj ubaciš u uvjet kod timera. U repeat until petlji ubacis sve if naredbe za line follower. Onda izvan repeat petlje ubacis run forward at speed 0 i ispod toga kod za postavljanje varijable na timer i resetiranje timera i onda jos jedna repeat until petlja za ponavljanje blinkanja crvenih dioda. Nadam se da je pomoglo. Mucio sam se i ja nekoliko dana.
i jedan koristan link za one koji nemaju robota pri ruci, a htjeli bi vidjeti kako se program izvršava. https://github.com/NenadZG/mBot-simulation
Pozdrav!, najviše vremena ode da se ulovi dobar snimak pa bi svako trebalo produljiti rok za predaju do kraja mjeseca
Pozdrav svima,
slažem se da bi bilo dobro produljiti rok za predaju. Učenicima je potrebno vremena za uopće napisati program koji radi kako treba, a onda još i dosjetiti se kako ubrzati robota. Pa sve to još isprobati i snimiti…
Hvala vam na dobrim uputama koje vode rješenju problema.
Također sam za produljenje roka predaje rješenja ovog kola.
Lijepi pozdrav
Slobodno racunamo da u petak zavrsava ono sto mozemo u skoli napraviti, sluzbeno zavrsava u nedjelju, 25.2…
Ubijte me ako dosad nisam isprobao svaku varijaciju da mi lampice odtrepere u trajanju voznja/2… Nemam vise ideja… Niti jedna ponudjeno rjesenje nije radilo… Voznja je dovedena do savrsenstva iako traje malo duze, ali ovo drugo…