Ja sam svoje posnimao jučer. Imao sam samo 1 sat za sve. O kvaliteti ne bih. Molim da se ubuduće vodi računa o tome da se zadatak za natjecanje ne pošalje u ponedjeljak popodne i da natjecanje ne završava u nedjelju (dan prije ponedjeljka). Nadam se da vidite zašto.
2. kolo CM lige
Pozdrav svima,
Mbote , smo kao nova članica, dobili pred kraj 1.polugodišta, bio na prvoj edukaciji i jako se “zapalili” za iste. Zadatak prvog kola, je bio ok—uzeo sam si klince 2.razreda, male kikaće , tako da s njima laganini radim na razumijevanju algoritma programiranja kojeg i sam učim.
To radim van satnice, pošto je “uletilo” prije par mjeseci…
e sad… došao je dopis da smo obvezni izaći na min.3 kola ako ih želim zadržati i od najesen imati grupu…
Ovaj zadatak sam sam kemijao 2 dana pošto napominjem da mi je kao i klincima sve ovo novo, da bih uspio uz pomoć navedenih postova kolega (posebno “nikoemo”), rješiti vožnju…
Koja je svrha ovakvih zadataka za nas “nove”—(pa ovdje su 2 petlje i varijable—ja imam klince 2 . razred…), kako im to objasniti kad se vidim i dosta kolega muči ovdje?
“Strah” me dolaska kad bude offline kolo…ne znam što bi mi uopće klinci mogli programirati…mogu samo izgubiti volju i želju koju sad imaju…pretpostavljam da će zadatak biti još kompliciraniji
Njihovo znanje je na razini kretanja i skretanja robota…niti sam više očekivao od njih, za 2 mjeseca korištenja, vremena kojeg moram izmislit kad ćemo raditi i td., itd,
Ipak su to dječica od 8 godina, a imaju isti zadatak kao i 14 godišnjaci i oni koji se ti bave godinama…ja razumijem da je takvima ovo lagan zadatak, ali da li vrijedi i obratno?
Lp svima
Zadaci su prvenstveno namijenjeni kao fokus za ono što učiti djecu, nije potrebno zadatke skroz riješiti, zbog toga svaki zadatak ima nekoliko dijelova i prirodno je da je sasvim ok da mlađi učenici riješe samo dio zadatka.
S obzirom na to da natjecanje traje do nedjelje 23:59, a rezultate možemo slati do ponedjeljka u 23:59, znači li to da videe moramo uploadati u nedjelju najkasnije? Ili se prihvaćaju i u ponedjeljak, skupa s rezultatima?
Ono što me buni jest iz uputa za bodovanje:
"Robot mora prijeći stazu u što kraćem vremenu,
ali da ni u kojem trenutku senzori ne izađu sa crte
tako da su oba senzora izvan nje. "
U tom slučaju, robot ne smije koristiti kod kojime izlazi s crte, tj. oba senzora su na bijelom, a nastavlja se kretati. Ili smije?
Prema tome, priznaje li se vožnja u kojoj robot izleti s crne linije na “grbavim” dijelovima i nastavlja se kretati, a staje tek na kraju?
Priznaje se, taj dio teksta je tu radi toga da se izbjegne kod koji će zaustavljanje riješiti senzorom prepreke, daljinskim ili nečim sličnim, sva rješenja koja korektno prate crtu, i pogotovo koriste prekid crte za zaustavljanje su prihvatljiva.
Nažalost onda sam krivo shvatila navedeni dio iz uputa i ovaj koji je podebljan u uputama:
"Ukoliko robot izađe sa
crte prije kraja natjecatelj osvaja određen broj
bodova kako je napisano na stazi i to se
evidentira u tablici za bodovanje. Izlaskom sa
crte smatra se kada robot svojim senzorima
izađe sa crte. "
Možemo li video snimke uploadati u ponedjeljak ili je nedjelja krajnji rok za upload?
Poštovane mentorice i mentori,
javljamo dvije informacije u vezi CM lige:
Produljenje 2. kola CM lige
Odlučili smo produljiti trajanje 2. kola Lige do 4. ožujka do 18 sati. Odluku smo napravili nakon zamolbi mentora koji su preopterećeni školskim obvezama u veljači. Link na zadatak, upute i ostalu dokumentaciju 2. kola Lige ovdje. Kolo je „online“ i rezultate natjecanja šaljete u elektroničkom obliku ispunjavanjem ovog Google obrasca do 4.3. do 23:59 te u fizičkom obliku maksimalno tjedan dana nakon završetka natjecanja na: IRIM (kod Selectio), Strojarska cesta 20, 10000 Zagreb uz napomenu: <<Rezultati 2. kola CM lige>>
Nagradni natječaj ‘Kako koristimo mBote’
Podsjećamo da tijekom 2. kola Lige (do 4. ožujka) traje i nagradni natječaj ‘Kako koristimo mBote’. Za sudjelovanje u natječaju trebate fotografijom pokazati kako i gdje koristite robote u svojim ustanovama, a ustanove iz kojih su napravljene najbolje objave ćemo nagraditi vrijednim nagradama. Objave trebaju biti postavljene kao javne uz hashtagove #CMrobot i #CroatianMakers. Danas tijekom dana na „Croatian Makers liga“ dijelu naše web stranice ćemo objaviti popis svih do sada objavljenih objava.
U slučaju poteškoća ili pitanja, pozivamo Vas da koristite naš Forum.
Srdačan pozdrav,
Croatian Makers tim
Imamo problem za 2. kolo lige…Pri prebacivanju robot se odspoji i ne želi uploadati kodove.
Trebalo bi ponovno uvesti zadatke i elemente vrednovanja za mlađe i starije, kao što je bilo prošle šk.g…
Jeste li printali tintnim printerom? Ako da, i crna je presjajna, fotokopirajte ili isprintajte na laserskom.