2. kolo Croatian Makers Lige (2022./2023.)


#1

Dragi mentorice i mentori,

u sustavu Neuron, su dostupni svi potrebni materijali za 2. kolo Lige (zadatci, staze, tablice bodovanja, upute za bodovanje i video vožnje) te ih možete preuzeti opcijom Materijali.
U dijelu Priprema nalazi se uputa s poveznicama na materijale koje možete koristiti kao pripremu za 2.
kolo lige u radu s učenicima.
Ovo kolo će biti online i svi se učenici natječu pojedinačno.

Kolo traje od 5. 12. do 23. 12. 2022.

Staze za 2. kolo stići će na adrese ustanova do ove srijede. Iz tog razloga smo već u startu produljili trajanje kola do kraja prvog polugodišta. Hvala na razumijevanju.

Koristite ovu temu za dijeljenje iskustva i informacija vezanih za 2. kolo.

Lp,
Teodora


#2

Poštovana,

staze su stigle u školu, ali djeca ovaj tjedan više ne mogu imati robotiku zbog drugih aktivnosti, a slijedeći tjedan su na školi plivanja, zadnji pak tjedan imaju probe za božićnu priredbu (da ista djeca su u svemu), čujem od kolega da je i u još nekim školama tako, zanima me možete li prebaciti objavu rješenja drugog kola za siječanj?


#3

Bilo bi idealno. Djeca imaju podosta ispitivanja, pripreme za natjecanja, priredbe…baš je konfuzno razdoblje.


#4

Poštovani,
slažem se, baš je stresno sada te do kraja polugodišta. I ja bih molila za produženje roka ako može?
I imam pitanje, znači zadatak mogu obaviti prateći liniju a i ne moraju?

Unaprijed hvala
Vlatka


#5

Molim za produljenje drugog kola bar do sredine siječnja.


#6

Pise u zadatcima da treba pratiti liniju… Pogledajte u tablici bodovanja 5. tocku: Robot uspjesno prati liniju do prve prepreke.


#7

Poštovani vjerujem da većina nas ima robotiku jednom u dva tjedna, i ta dva pa i četiri sata nisu dovoljna za riješiti zadatak. Kao što su mnogi upitali ne znam zašto su rokovi za kola tako kratki, a ne vidim zašto rok ne bi bio do polovice siječnja.


#8

Izgleda da ćemo ovo kolo riješavati sami, bez djece, slijedeći tjedan su sudionici lige u pripremi za božićnu priredbu, a ovaj su bili na školi plivanja.


#9

Zbog ostalih projektnih aktivnosti nažalost ne možemo produljiti 2. kolo dulje od predviđenog datuma 23.12.2022.
Vremenik smo napravili u skladu sa zahtjevima projekta STEM u zajednici preko kojeg smo ustanovama donirali robote. Projekt zahtijeva da u 1. polugodištu provedemo 3 kola (Pretkolo + 2 kola) kako bismo opravdali donaciju robota te kako bi vam oprema ostala u trajnom vlasništvu.
U idećem polugodištu nas čekaju još 3. i 4. kolo na kojima još sitgnete sudjelovati ako ne stignete u trenutnom 2. kolu.


#10

Poštovani, može pomoć?:frowning:( . Robot svijetli na početku, krene, stane na prvoj prepreci, zažmirka 2 sek. zeleno, okrene se ali NIKAKO DA SENZORI UHVATE STAZU po kojoj bi se kretao dalje. Evo ako mi možete pomoći bila bi zahvalna. lp


#11

Probajte s manjom brzinom, nama je to pomoglo.
Nama ne uspjeva s R2 senzorom da skrene kad stane kod druge prepreke, ako netko tu može pomoći oko toga


#12

probajte rekalibrirati robota, ali prvo dobro provjerite kod.


#13

zasto r2? mozete koristiti centralne senzore, samo pazite da se prvo maknete sa linije i tek onda ju ponovo trazite.


#14

ovo tu nas sve izluđuje, jednom prođe dobro, nakon toga više neće nikako. I kalibriramo i mijenjamo micro:bit al evo neće. Npr. do malo prije uredno je došao na drugu stazu i krenuo dalje po njoj do druge prepreke, nismo ništa mijenjali ali sad više neće nikako da krene po drugog već ide dalje ravno bezveze po stazi.

Možeš malo pobliže objasniti kak s centralnim pošto su oni na liniji jel mi služe da prate liniju do druge prepreke.

Uglavnom sve u svemu kako vama uspijeva da vam radi, jel do robota, micro:bit-a ili do baterija ili da nije sve skupa :cry::cry::cry::cry::cry:


#15

Ja mislim da moj kod ne valja. Kada dođe do crte nakon prepreke počne se vrtiti robot. Koristila sam senzor M i R1


#16

ja koristim L1 i M
pa probaj tako


#17

pa bitno da se makne sa linije prvo, da li cete to napraviti tako da ide neko vrijeme ili da ide dok ne bude na bijelom, to ostavi ucenicima da smisle. I onda ide dok ne nadje liniju, opet, neka smisle koji senzor im najbolje pase zbog polozaja na kojem zavrsi.

Sto se tice cudnog ponasanja, pazite da isprogramira microbit do kraja, najcesce su smrdali nesto u kodu, mozda cak i nevezano za linefollower, a napravite kalibraciju u krajnjem slucaju (pri promjeni svjetla). Nama jos nije trebala ni jednom, iako su je radili u pocetku stalno, dok nisu skontali da je svaki put bilo nesto drugo.

I da roboti opcenito posize kad im je slaba baterija, probaj isti program na drugom robotu.


#18

svejedno je koji senzor, neki su koristili jedne, neki druge, neki su i l1 i r1, ali su prilagodili logiku.

takodjer neka gledaju da namjeste robota na stranu na koju hoce ici kad nadju tu prvu liniju, i tu mogu to napraviti na vise nacina, ali bitno je da naprave da se ne zblesira i ode na drugu stranu.


#19

Također, slažem se s kolegama iznad ! Jako teško za stići to sve kako treba, a nije mi cilj da moj rad snimam!

Obzirom da se radi o učenicima koji su na više aktivnosti (a robotiku imamo petkom), jako teško je pohvatati djecu, njihove obveze, treninge, glazbenu školu i njihov prijevoz za doma, te nastupe u ovo blagdansko vrijeme…
Mojim učenicima je bus za doma u 13:30 h iza nastave i zadnja linija u 13:50 h - jer zaista nismo svi u većim gradovima, istim uvjetima, niti sva djeca imaju iste uvjete i linije za doma - trebalo bi malo “šire” razmišljati !!

Lp


#20

Ovom prilikom molim, mislim da u ime svih osnovnoskolskih ucitelja u predmetnoj nastavi, da se termini zadnja 2 kola koliko-toliko usklade sa kalendarom natjecanja odnosno da se izbjegnu kolizije jer cemo biti bez ucenika i necemo moci ispuniti uvjete iz ugovora, a mislim da to nikome nije u interesu.
Hvala!