CML u šk.g. 17/18


#1

Poštovani
Nakon prva 4.tjedna nastave, moja robotička skupina radi punom parom. Krenuli smo “od početka” i radimo/učimo/surađujemo uz pomoć doniranih mBot robota i zadovojstvo je veliko.
Pogotovo je interes porastao nakon što su “stariji” sudjelovali na WER CO i kad su mlađi vidjeli robote, svi stalno pitaju hoće li biti neko natjecanje i ove šk.g.

S doniranom opremom, lako ću organizirati rad i učenje, no dodatni izazov učenicima su upravo natjecanja, pa vas molim da nam javite, hoće li se ove šk.g. organizirati CM liga
Hvala i lijepi pozdrav


#2

Da, CM Liga ide i ove godine, uskoro više i o tome, prvo kolo neće biti strašno, tako da i novi učenici mogu aktivno sudjelovati, a opet pokušati ćemo dodati mrvicu izazova i za ove iskusne. Drago nam je da su učenici zadovoljni!
Srdačan pozdrav


#3

LP, imam jedno pitanje/zamolbu (molim ne zamjerite i nemojte se čuditi).
Ima li tko od mentora iz Zg, da ove godine ne će pripremati učenike u CML da mi ustupi svoje mBote za rad s učenicima.
Moja grupa je svakim tjednom sve brojnija i teško mi je odbiti klince koji stalno pristižu, no ovakav masovni rad bez dovoljno mBotića nije baš uspješan.


#4

Možda da razmislite o prijedlogu da svako kolo traje dva tjedna. Zbog većeg broja učenika bili smo primorani podijeliti ih u dvije grupe, svaki tjedan jedna grupa. Tako da svi mogu sudjelovati.


#5

Što je s prijavom učenika za CML, hoće li i ove godine biti suglasnosti?

Prvo kolo se bliži, ja se ovaj tjedan uopće ne vidim sa svojim robotičarima jer sam na CUC-u, a idući tjedan mi je u vrijeme kada inače imam robotiku upala radionica za učitelje o korištenju e-Škole opreme u učionici informatike gdje mi se inače robotika odvija.

Tjedan nakon toga mi je jedino kada se vidim s robotičarima prije samog natjecanja (osim na redovnoj nastavi).


#6

LP
imamo poteškoću s mBotom: sve je dobro spojeno, batrije su nove, program se uredno prenosi na robota, no robot izvodi program samo dok je USB-om spojen na računalo. Čim ga odspojimo ne izvodi program.
Jel’ netko već imao ovakvu poteškoću?


#7

probajte ga spojiti na baterijski paket s drugog robota


#8

Jedno pitanje.
Na senzoru za praćenje linije LINE FOLOWING SENSOR, na tri od pet senzora na mBotovima ne pale se obje plave led diode već jedna reagira, a druga se uopće ne pali ili je stalno upaljena.
Koji je savjet? Da li ostali učesnici CM lige imaju sličnih problema?
Posumnjao sam na kontakte na RJ45 , ali to nije problem. Očistio sam kontakte na pločici senzora suhom četkicom, ali ni to nije pomoglo.
Molim pomoć.


#9

Hoće li uskoro biti objavljen zadatak za 1. kolo? Da stignemo vježbati s učenicima.


#10

I mene zanima barem približno što će se tražiti u prvom kolu.


#11

Svi željno očekujemo prvi zadatak.
Mi smo počeli raditi i s mlađom skupinom, imamo desetak novih malih robotičara. A povećao se i broj mentora u našoj školi i jako sam sretna što se se kolegice uključile.
Ove starije jako je teško uhvatiti. Taman kada dobijemo zadatak počet će probe u školi za priredbe, sv. Nikola, Božić, pa večer matematike…a ionako svaki dan imaju 6, 7 sati. Bilo bi zgodno da imamo još više vremena od objave zadatka do predaje jer nam se lani u jednom kolu dogodilo da sam ih jedva jedan dan uspjela uhvatiti u ta dva tjedna.
Zato smo odlučili krenuti i s mlađom skupinom, njih nekako lakše možemo dobiti na robotiku jer su manje zauzeti. Oduševljeni su robotima i nadamo se da zadatci neće biti preteški za početnike. Imajte u vidu da su mlađa skupina učenici od 2. pa do 5. razreda i preteško im je ako imaju jednak zadatak kao i stariji.
Nema smisla da im mentori naprave zadatak ili stariji učenici…neka se oni muče sami, zar ne.
Srdačan pozdrav svima…radujemo se novim izazovima i zahvaljujemo na robotićima, pomoći i suradnji.

Mira Čuvidić


#12

Pozdrav svima, sutra stize zadatak za prvo kolo, a kolo ce biti otvoreno gotovo 20 dana, tako da stignete sve odraditi s ucenicima.

Na prvom kolu ce se koristiti naredbe za kretanje robota, RGB diode i senzor za pracenje linije.


#13

Mi smo već odradili prvo kolo. U jednom trenutku sam se pobojao kako neću stići ispisati materijale jer su mi stigli 20-tak minuta prije nego samo morao krenuti s nastavom, a robotika mi je odmah iza nastave. Ali sve je dobro prošlo, ipak sam imao taman vremena za ispisati stazu i ostale materijale. Svi su učenici potpuno riješili zadatak i sretni otišli kućama.

Imam samo jedno pitanje: rezultate u fizičkom obliku šaljem u tjednu nakon što su moji učenici odradili natjecanje ili u tjednu kad završi kolo?


#14

Pozdrav!, u stupac tablice za obje dobne skupine u ćelije upisujemo po dva podatka s obzirom da su 2 učenika u dvije dobne skupine ili ispunjavamo dvije zasebne tablice s istim nazivom?


#15

Danas (utorak) vidim mail da mi je škola prebačena iz Zagreb3 regije u Zagreb1. Moram li s učenicima ponovno snimati vožnje s obzirom da sam na vožnjama (natjecanje smo odradili odmah u petak 1. 12.) piše Zagreb3 na papirima?

Također, trebam li preimenovati video zapise na Vimeu?


#16

Nema potrebe mijenjati ništa na videima, bitno je samo da u povratnoj dokumentaciji sve bude ispravno.


#17

Poštovani,

vidjela sam da na popisu nije OŠ Garešnica. Ne znam kako se to desilo, što nismo odradili i možemo li se još prijaviti.Suglasnosti su poslane. Hvlala


#18

Pozdrav,

škola se nalazi na popisu pod rednim brojem 182. Link na dokument je ovdje.

Dario


#19

Pozdrav,
Može li se na forumu postaviti link za materijale za 1. kolo CM 2017/18?

Nenad


#20

Poštovanje!

Zanima me mogu li suglasnosti od učenika poslati zajedno sa rezultatima 1. kola CML ili ih moram slati zasebno?

Igor