Problem sa mlađom skupinom 1. Lige CM 20/21


#1

Dobar dan svima. Imam problem oko staze za mlađu skupinu (CroatianMakers Liga 1 20/21). Problem je to da robot prati crtu do završetka (tj. mjesta za prijavu) i da se zaustavi, ali ne znam kako to napraviti, jer tamo nema nigdje kutije da ultrazvučni senzor očita kraj, a ako bih išao na soluciju da se robot zaustavi kada naiđe na bijelu boju, odmah bi se zaustavio na prvom skretanju.156Z

Hvala puno unaprijed.


#2

Ili timerom ili ga toliko usporiti da kod pracenja linije nikad ne izleti s oba senzora van staze…


#3

Danas su se moji susreli s tim problemom i u teoriji je islo ovako… Do kvadratica sa spustajucom raketom je robot isao brzo, a onda su ga usporili toliko da moze proci stazu bez da senzor dodje u stanje 3 pri normalnoj voznji, a onda dok dodje do kraja staze, lijepo i uredno stane…


#4

Ja bih vam preporučio da prati liniju sa lijeve strane kao u ovom tutorijalu n sekundi dok ne dodje do zavrsnog dijela i onda tu prati centar linije do kraja:

https://izradi.croatianmakers.hr/lessons/pracenje-crne-linije-s-lijeve-strane-2/


#5

Moze i timerom, ali su roboti toliko neprecizni da ce to biti poprilicno veselo snimiti dok robot ne odvozi kako je zamisljeno.


#6

Moji su radili uglavnom tajmerom do zadnjeg zavoja i onda s oba senzora dok ne naiđe na bijelo pa tajmerom malo naprijed da se lijepo pozicionira u kvadrat. Iako je jedan učenik uspio naštimati tajmer da stane na kraju što je dugotrajniji postupak.