Problem sa motorima mbot-a


#1

Dobar dan!
Učenik sam jedne osnovne škole u 7. razredu i polazim robotiku, mama i tatu su mi prije otprilike dvije godine kupili mbot.
Dosada nije bilo problema s njim. Prije tjedan dana sam ga koristio i bio je ispravan, ali kad sam počeo rješavati zadatak za 1. kolo, prenio program za praćenje linije na njega i pokrenuo ga, motori su zujali i nisu se pokretali.
probao sam ga malo pogurati pa je lagano krenuo i onda opet stao. brzinu motora sam stavio 100%. Taj mbot koristi punjivu bateriju ali mislim da nije problem u bateriji kada sam probao iskopčati bateriju i samo spojiti mbot na laptop i opet isto. To se događa sa oba motora i ne znam kako bih riješio problem. Ima li tko kakvu ideju kako bih mogao riješiti taj problem ?


#2

Bok,koju punjivu bateriju koristiš tj. je li spojena na neki bijeli konektor na mCore pločici ili imaš punjive baterije u kućištu za AA baterije? Jesi li probao neki jednostavni program poput kretanja naprijed?


#3

Koristim punjivu bateriju
https://e-radionica.com/hr/18650-baterija-s-jst-konektorom-2900mah-samsung-inr18650-29e.html
I probao sam jednostavniji program pa opet isto.


#4

Pločica je cijelo vrijeme imala onaj poklopac tako da mislim da nije moguće da sam ju kako oštetio.


#5

U redu. Jesi li 100% siguran da je do kraja napunjena tj. svijetli li pored konektora baterije na ploči zelena dioda kad spojiš mBot sa računalom? Možeš li umjesto ove baterije probati obične AA (u ovom slučaju obavezno odspoji punjivu prije spajanja kućišta sa AA baterijama)?


#6

Pokraj konektora za bateriju svijetli zeleno i baterija je kupljena prije 3 tjedna.


#7

Čudno,ponaša li se isto i sa AA baterijama?


#8

Pozdrav, problem može biti mehaničke prirode, jesi li probao rukom vrtjeti kotače kad je mBot ugašen, otpor pri okretanju kotača je minimalan, ako imaš osjećaj da nešto zapinje, provjeri sistem zupčanika na motoru koji se nalazi spakiran zajedno s motorom u njegovoj žutoj kutijici.


#9

Pozdrav, da tako se ponaša i sa AA baterijama


#10

Otpor je minimalan i gotobo nikakav


#11

Jedino što još možeš provjeriti motore tako da ih spojiš na izvor napajanja. Odvojiti ih od matične ploče mBot-a i preko dvije čvrste žice ili igle spojiti na izvor od 5V, neki punjač, pretpostavljam da četvrtasta baterija od 4,5 V može poslužiti svrsi. Ako su motori ispravni onda je kriva matična ploča odnosno mora se zamijeniti. Polaritet izvora odnosno kako se okrene + i - nije važno za motor.