Problem sa senzorom za praćenje linije


#1

Pozdrav!
Na svim mBot robotima koje imamo ne radi senzor za praćenje linije, točnije, lampice se pale na svim podlogama čim se uključi robot, a ne samo na crnoj. Zamijenili smo baterije, fizički očistili senzor (lampice i utore), ažurirali softwer, ali nema promjene. Prošle godine radilo je kako treba, ali ove godine se ista stvar dešava na svim mBotovima koje imamo.
Je li imao netko sličan problem?
Lp,
Blanka Špeglić


#2

Dobar dan,
isti problem, sudjelujem u CM ligi s mBot-ovima od samog početka, isti pisač, klasični papir za pisač, tinta, isti tip rasvjete, radi na drugim crnim podlogama, ali ne na papiru, povećao sam kvalitetu ispisa u postavkama pisača tako da izgleda prilično dobro, nije kao na foto papiru, ali je ispis crn - ne pomaže. Jedino što je pomoglo stazu prebojiti crnim markerom, akrilnom bojom ili prelijepiti širokom sjajnom trakom. Izgleda kao da su senzori odnosno poluvodiči na izdisaju.


#3

@blankababic Senzor bi na crnoj boji trebao imati ugašene diode,ako su upaljene onda linija najvjerojatnije nije “dovoljno crna” (pokušajte stazu isprintati na laserskom pisaču,tintni tj. inkjet ne naprave liniju dovoljno crnu da bi je senzor prepoznao).


#4

Hvala na odgovorima. Isprobat ću vaše savjete. Zasad sam otkrila da najbolje radi na zelenoj podlozi - jedino tako razlikuje crnu od neke druge. Inače sve ostale podloge očitava kao istu boju.
Ista stvar kao i kod @darijo3 - od početka isti roboti, printeri, papiri i osvjetljenje, a ove godine reagira sasvim drugačije.


#5

Meni rade isključivo na stazama ispisanim na laseru (koristim fotokopirni za ispis jer naravno da nemam laserski pisač :wink: ) Čak je upalila i verzija ispisa na tintnom pa prekopiravanje na “prastaroj” kopirki, ali direktan ispis niti s jednog pisača od 3 različita modela Cannona koje imamo u školi.


#6

Da, do printera je na kraju i meni bilo. Ja sam crnim markerom prebojala stazu i sad je ok.


#7

može li mi netko poslati točno koji kod koristi za praćenje linije, jer sam pokušavao nekoliko i ni jedan mi ove godine ne radi. također koji god kod stavim na mbot-a radi dok je spojen usb-om ali čim ga upalim bez njega ne želi se pokrenuti. unaprijed hvala


#8

Jeste li provjerili baterije. Obično kad su baterije ispražnjene ne radi. Ili ako je postavljena snaga motora premala nekad ne može pokrenuti motore.
Kod za praćenje linije imate u edukacijskom dijelu npr. mi isprogramirali da prati liniju s lijeve strane na timer do iza zadnjeg zavoja na stazi, a dalje s oba senzora dok ne dođe do bijelog.
No mislm da to nije problem jer ako se uopće ne pokreće kad je odspjen, a kad je spojen na comp normalno prati limiju po meni su baterije.