Pozdrav.
Ne funkcionira mi kombinacija programa za praćenje crte i prepoznavanje prepreke. Robot staje nakon par sekundi vožnje na stazi, iako prepreka nije ni blizu navedenih 15 cm. U čemu je pogreška.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav.
Ne funkcionira mi kombinacija programa za praćenje crte i prepoznavanje prepreke. Robot staje nakon par sekundi vožnje na stazi, iako prepreka nije ni blizu navedenih 15 cm. U čemu je pogreška.
Unaprijed zahvaljujem.
Pokusajte timer staviti na prvo mjestu u naredbu if-then-else gdje u else ide naredba za pracenje linije.
Hvala lijepa, ali opet se nakon par sekundi vožnje po liniji zaustavi, iako prepreke nema u blizini. Inače u vožnji kada se kreće ravno, dakle kada ne prati liniju uredno prepoznaje prepreku na zadanih 15 cm i zaustavlja se, što bi značilo da ultraz. senzori dobro rade.
Na cemu vam je staza? Nama se taj problem javljao zbog neravne staze i loseg osvjetljenja u prostoriji.
Staza je ona mala osmica iz kutije mBota a podloga parket. Naime to radim doma kao pripremu za nastavu.
Zao mi je, ali trenutno nemam neku konstruktivnu ideju kako rjesiti problem. Mozda probati isprintati neku od staza koje su se koristile na natjecanjima i na njoj isprobati program…
stavite uvjet da testirana udaljenost mora biti veća od 0 - neki od tih senzora zna vraćati 0 u slučajevima kada nema prepreke bliže od maksimalno prihvatljive udaljenosti ili ako dođe do interferencije signala.
Hvala na savjetu kolega LMazzi. Uz navedeni uvjet sve funkcionira kako treba.
Set udaljenost vam je unutar forever petlje, što znači da uvijek prije nego je provjerite udaljenost je ponovno postavljena na 200, što nikada nije <15.
Kako nadograditi ovaj program tako da se nakon kretanja unazad zaustavi na par sekundi, a onda okrene i prati liniju nazad do starta gje se postavlja kutija, a robot mora da stane prije nego udari u kutiju.
podijeli pa vladaj prvi dio programa radi vođenje do cilja, nakon toga ide blok koji okreće robota i nakon toga ide treći koji po liniji ponovo ide prema startu a koristi ultrazvučni senzor za detekciju trenutka zaustavljanja
Hvala LMazzi, riješen problem. Da li može pomoć za sljedeći kod. Kako da uradim kod da robot ide naprijed po bijeloj površini i da broji crne linije koje stoje po pravim kutom. Kada npr. izbroji 4 da se zaustavi. Pokušavao sam ali ništa.
Nisam probao na stvarnom robotu, ali evo jedne ideje:
EDIT: /!\ Zaboravio sam na početku staviti čekanje na tipku! Dodajte ili jako pazite na robota ako doslovce prepisujete program.