Na računalima u učionici informatike kojima se pristupa putem lozinki administratora ne uspijevam prebaciti program na mBota. Nakon upisivanja programa i potom Upload to Arduino javlja se Upload Failed a u Arduino modu javlja : Arduino cannot run because it could not create a folder to store your settings. Mislim da je razlog zaštita računala (putem lozinki) i vatrozidova Windowsa. Ima li netko slična iskustva i savjet kako riješiti problem ? Na računalu bez lozinki administratora funkcionira sve OK.
Problem kod prebacivanja programa na mBot - Upload to Arduino
Zasad je rješenje pokretati Mblock pod accom koji ima admin ovlasti, ako ne nađete točno gdje je što ograničeno trenutnim postavkama računala.
Imam isti problem na 3 računala u učionici. Na dva računala nema tih problema. Probala sam postavljanjem izuzetaka kod antivirusa, korištenjem admin account-a i slično. I dalje imam isti problem. Pozdrav.
Ja imam problem sa portovima. Nijedan ne odgovara ( imam ih desetak na popisu) , to jest jedan privremeno proradi pa me izbaci. Onaj koji je radio prije nestao mi je sa popisa. Gdje da nađem pravi?
Uvijek treba izabrati port sa najvećim brojem. Ako ne reagira, ugasiti mBot, zatvoriti Mblok program i onda sve ispočetka.
Hvala. Odjavom sa učeničkog računa na računalima i pokretanjem kao administrator problem je riješen. Na taj način uklonjena sva ograničenja i zaštite koja su sprječavala mBlock.
Jeste li svi uspjeli riješiti problem prebacivanja programa u robote? Ako netko nije molim da napravi screenshoot s greškom pa da pomognemo u rješenju problema.
P
Ja sam taj problem riješila. Sad me muči resetiranje robota, svaki put kad napravim reset , robot poblesavi i pojavi se iritirajući trajni zvuk . Malo me je sram po forumu pisati o tom :((
Kokopeli,
nema srama, svi zajedno učimo. Slobodno recite, pa ćemo Vam ja ili netko od kolega pomoći. Molim Vas malo detaljnije opišite probelem. Robot “poblesavi” u kojem točno slučaju? Izvršava li inače program? Jeste li probali napraviti Reset default program kroz program?
P
Programi se izvršavaju, to je u redu. No, stalno su upaljene sve lampice, mislim da ne bi tako trebalo biti. Kad kliknem Conect/reset default program/mBot sve lampice zatrepere i pojave se tri tona. Ako pritisnem tipku za pokretanje, on se počne kretati po nekom od prije zadanom programu ( usput se čuje i taj zvuk) . Kako, ako sam ga resetirala?
A, skužila sam, to bi trebao biti njegov osnovni zadani program da bi se mogao kretati pomoću daljinskog… Ali zašto ide samo natrag?
Kokopeli,
tako je, to je njegov osnovni program. Za upute o radu s daljninskim upravljačem molim pogledajte ovdje: http://izradi.croatianmakers.hr/project/prvo-pokretanje-mbota/
@Boris, @Tajana probajte napraviti sljedeće:
-
Kroz explorer skočite u folder gdje je mBlock instaliran i u njemu pronađite folder Arduino. Kod mene je recimo putanja: c:\Program Files (x86)\mBlock jer imam 64bitne WIndowse.
-
U folderu Arduino imate program arduino.exe - pokrenite ga i jednom kada se pokrene odite na File -> Preferences.
-
U formi koja se pokaže na vrhu imate Sketchbook location i ispod toga edit polje i browse button na desnoj strani - sa Browse ili direktnim unosom odaberite folder u kojem imate prava pisanja sa korisnikom kojim radite u programu.
-
Kliknite na OK i iziđite iz programa pa pokušajte ponovo.
Javite da li vam je ovo riješilo stvar.
Hvala na savjetima. Na starijim računalima gdje imam Windows 7 problem uspijem riješiti pokretanjem Mblock programa kao administrator (desni klik) što je već prije netko predložio. Još nisam uspjela riješiti na 2 nova računala gdje imam Windows 10, ali ako stignem probat ću pomoću ovih vaših savjeta.
Osobno ne volim pokretati ništa gdje su djeca sa administratorskim ovlastima pa bih preporučio svakome da proba drugačiji pristup Jednom kada se šteta napravi (a kao administratori mogu učiniti puno štete - činjenica da mBlock otvara standardni browse prozor za rad sa datotekama jer dovoljan podatak da ne ulazimo u detalje) tada je obično kasno.
Ja sam imala isti problem, ali privremeno sam ga riješila tako da sam instalirala staru verziju mBlock programa