Problem kod prebacivanja programa na mBot - Upload to Arduino


#1

Na računalima u učionici informatike kojima se pristupa putem lozinki administratora ne uspijevam prebaciti program na mBota. Nakon upisivanja programa i potom Upload to Arduino javlja se Upload Failed a u Arduino modu javlja : Arduino cannot run because it could not create a folder to store your settings. Mislim da je razlog zaštita računala (putem lozinki) i vatrozidova Windowsa. Ima li netko slična iskustva i savjet kako riješiti problem ? Na računalu bez lozinki administratora funkcionira sve OK.


#2

Zasad je rješenje pokretati Mblock pod accom koji ima admin ovlasti, ako ne nađete točno gdje je što ograničeno trenutnim postavkama računala.


#3

Imam isti problem na 3 računala u učionici. Na dva računala nema tih problema. Probala sam postavljanjem izuzetaka kod antivirusa, korištenjem admin account-a i slično. I dalje imam isti problem. Pozdrav.


#4

Pokrenuti mblock kao administrator (desni klik)


#5

Ja imam problem sa portovima. Nijedan ne odgovara ( imam ih desetak na popisu) , to jest jedan privremeno proradi pa me izbaci. Onaj koji je radio prije nestao mi je sa popisa. Gdje da nađem pravi?


#6

Pronašla sam u Control panelu koji je port dodijeljen ali to je taj koji izbacuje.


#7

Uvijek treba izabrati port sa najvećim brojem. Ako ne reagira, ugasiti mBot, zatvoriti Mblok program i onda sve ispočetka.


#8

Hvala Alenka :slight_smile:


#9

Hvala. Odjavom sa učeničkog računa na računalima i pokretanjem kao administrator problem je riješen. Na taj način uklonjena sva ograničenja i zaštite koja su sprječavala mBlock.


#10

Jeste li svi uspjeli riješiti problem prebacivanja programa u robote? Ako netko nije molim da napravi screenshoot s greškom pa da pomognemo u rješenju problema.

P


#11

Ja sam taj problem riješila. Sad me muči resetiranje robota, svaki put kad napravim reset , robot poblesavi i pojavi se iritirajući trajni zvuk . Malo me je sram po forumu pisati o tom :((


#12

Kokopeli,

nema srama, svi zajedno učimo. Slobodno recite, pa ćemo Vam ja ili netko od kolega pomoći. Molim Vas malo detaljnije opišite probelem. Robot “poblesavi” u kojem točno slučaju? Izvršava li inače program? Jeste li probali napraviti Reset default program kroz program?

P


#13

Programi se izvršavaju, to je u redu. No, stalno su upaljene sve lampice, mislim da ne bi tako trebalo biti. Kad kliknem Conect/reset default program/mBot sve lampice zatrepere i pojave se tri tona. Ako pritisnem tipku za pokretanje, on se počne kretati po nekom od prije zadanom programu ( usput se čuje i taj zvuk) . Kako, ako sam ga resetirala?


#14

A, skužila sam, to bi trebao biti njegov osnovni zadani program da bi se mogao kretati pomoću daljinskog… Ali zašto ide samo natrag?


#15

Kokopeli,

tako je, to je njegov osnovni program. Za upute o radu s daljninskim upravljačem molim pogledajte ovdje: http://izradi.croatianmakers.hr/project/prvo-pokretanje-mbota/


#18

@Boris, @Tajana probajte napraviti sljedeće:

  1. Kroz explorer skočite u folder gdje je mBlock instaliran i u njemu pronađite folder Arduino. Kod mene je recimo putanja: c:\Program Files (x86)\mBlock jer imam 64bitne WIndowse.

  2. U folderu Arduino imate program arduino.exe - pokrenite ga i jednom kada se pokrene odite na File -> Preferences.

  3. U formi koja se pokaže na vrhu imate Sketchbook location i ispod toga edit polje i browse button na desnoj strani - sa Browse ili direktnim unosom odaberite folder u kojem imate prava pisanja sa korisnikom kojim radite u programu.

  4. Kliknite na OK i iziđite iz programa pa pokušajte ponovo.

Javite da li vam je ovo riješilo stvar.#19

Hvala na savjetima. Na starijim računalima gdje imam Windows 7 problem uspijem riješiti pokretanjem Mblock programa kao administrator (desni klik) što je već prije netko predložio. Još nisam uspjela riješiti na 2 nova računala gdje imam Windows 10, ali ako stignem probat ću pomoću ovih vaših savjeta.


#20

Osobno ne volim pokretati ništa gdje su djeca sa administratorskim ovlastima pa bih preporučio svakome da proba drugačiji pristup :slight_smile: Jednom kada se šteta napravi (a kao administratori mogu učiniti puno štete - činjenica da mBlock otvara standardni browse prozor za rad sa datotekama jer dovoljan podatak da ne ulazimo u detalje) tada je obično kasno.


#21

Ja sam imala isti problem, ali privremeno sam ga riješila tako da sam instalirala staru verziju mBlock programa


#22

Odlično rješenje, hvala Vam Anita!